Hyppää sisältöön

Luukas 8:5-15: Osa putosi hyvään maahan, kasvoi ja tuotti satakertaisen sadon

Tutussa vertauksessa (Luuk. 8:5–15) Jeesus kertoo miehestä, jonka kylvämät siemenet tuottivat erilaisen sadon se mukaan, minkälaiseen maaperään ne putosivat. Jeesus selitti, että siemen on Jumalan sana ja erilaiset maaperät ihmisiä, jotka kuultuaan Jumalan sanan vastaavat siihen eri tavoin.

Jumalan sana on ylitse muiden, sillä Jumala toimii sanansa voimalla. Kuten luomiskertomuksesta muistamme, ”Jumala sanoi: “Tulkoon valo!” Ja valo tuli.” (1 Moos. 1:3). Jumalan sana on myös Jumalan ilmoitusta, sitä mitä hän haluaa meidän itsestään tietävän. Uudessa Testamentissa kohtaamme äärimmäisen ilmoituksen, lihaksi tulleen Jumalan Pojan, Jumalan Sanan.

Evankeliumin ydin on siinä, että Jumalan Poika, Sana, tuli kaltaiseksemme hajottaakseen esteet ihmisten ja Jumalan väliltä. Hän päästi ihmissuvun synnin, pahuuden ja kuoleman vallasta. Näin hän osoitti rakkautensa ja armahtavaisuutensa sekä tarjosi uuden elämän armossa ja totuudessa.

Kristus on itse läsnä jokaisessa sanassaan. Siksi evankeliumin julistaminen ei ole vain tiedon välittämistä Jumalasta, vaan Kristuksen ja hänen siunauksensa välittämistä. Jumalan sana on ”elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka” (Hepr. 4:12). Jumala kylvää sanaansa jatkuvasti ja kaikkialle, sillä hän rakastaa kaikkia. Hän ei lakkaa kylvämästä, vaikka maaperä vaikuttaisi hedelmättömältä. Hän ei myöskään pakota ketään vastaanottamaan sanaansa, vaan antaa meidän itse päättää, vastaanotammeko sen vai emme.

Jumalan rakkauden vuoksi kenenkään ei tarvitse murehtia oman sydämensä maaperän huonoutta, sillä Jumalan avulla jokaisen on mahdollista tulla hyväksi maaperäksi. Evankeliumi voi muuttaa ihmisen sydämen ja hänen elämänsä. Se ”on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat” (Room. 1:16).

Jumalan sana opettaa, miten meidän tulee elää, jotta sanan siemen tuottaisi meissä hyvän sadon. Kuten apostoli Pietari kirjoittaa: ”Kun te totuudelle kuuliaisina olette puhdistautuneet elääksenne vilpittömässä, veljellisessä rakkaudessa, niin rakastakaa toisianne uskollisesti ja kaikesta sydämestämme.

Olettehan te syntyneet uudesti, ette katoavasta siemenestä, vaan katoamattomasta, Jumalan elävästä ja pysyvästä sanasta.” (1 Piet. 1:22–23).

Tähän Jeesus viittaa vertauksensa lopussa: ”hyvään maahan pudonnut siemen tarkoittaa niitä, jotka sanan kuultuaan pysyvät siinä puhtain ja ehein sydämin ja kestävinä tuottavat satoa” (Luuk. 8:15).

Kirsi-Maria Susuna

Jaa somessa: