Hyppää sisältöön

Luomakunnan ajan ekumeeninen rukoushetki

Järjestäkää ekumeeninen rukoushetki

Rukoushetken pitäminen on helppo ja kaunis tapa viettää Luomakunnan aikaa. Rukous, joka kutsuu mukaan oman seurakuntasi, on hieno asia, mutta Luomakunnan aika tarjoaa hienon mahdollisuuden kutsua yhteen myös kristittyjä oman tunnustuskunnan ulkopuolelta.

Jos kiinnostuitte tästä, ottakaa yhteyttä paikallisiin kristillisiin yhteisöihin ja pyytäkää papistoa tai johtajia mukaan järjestämään Luomakunnan ajan rukoushetkeä. Jos lähetätte sähköpostia, muistakaa liittää mukaan linkki Luomakunnan ajan nettisivuille ja tietoja Luomakunnan ajasta.

Tämän vuoden teeman huomioon ottaen ottakaa selvää, miten voisitte liittää mukaan paikallisen yhteisösi haavoittuvimpien tarpeet ja heidän osallisuutensa. Voitte myös päättää kerätä kolehdin paikalliseen kohteeseen.

Aloittakaa tapahtumajärjestäjän tarkistuslistalla. Pyytäkää kaikkia mukanaolevia yhteisöjä mainostamaan rukoushetkeä. Tietojen jakaminen sosiaalisessa mediassa, printtinä ja netissä mahdollistaa suuren määrän osallistujia ja johtaa monipuoliseen ja vaikuttavaan juhlaan. Infolehtiset, uutiskirjetekstit ja kirkollisten ilmoitusten tekstit on hyvä olla netissä saatavilla. Ota mukaan yksi tai useita henkilöitä kaikista osallistuvista kirkkokunnista toimittamaan tekstejä.

Liitteessä on vuoden 2022 Luomakunnan aikaa varten valmisteltu rukoushetki. Voitte muokata rukoushetkeä omaan kontekstiisi.

Luomakunnan ajan ekumeeninen rukoushetki

Ekumeeninen työryhmä on valmistellut rukoushetken tämän vuoden teemasta Kuunnelkaa luomakunnan ääntä! Tätä rukoushetkeä rohkaistaan toteuttamaan Luomakunnan ajan aluksi ja lopuksi, rukousjakson tapahtumissa tai liittämään se mukaan yhteisöjenne jumalanpalveluksiin rukousjakson aikana.

Kun suunnittelette rukoushetkeä, harkitkaa palavan pensaan rakentamista rukoustilaan symboliksi sille, että yhteisö haluaa riisua kengät, kun tunnistamme maan pyhäksi maaksi ja haluamme kuunnella Jumalan ääntä ja Jumalaa ylistävän luomakunnan ääntä. Voitte myös halutessanne tuoda jumalanpalvelustilaan erilaisia luontoon kuluvia asioita varmistaaksenne, että jumalanpalvelukseen kuulu myös maan ja luotujen ääni.

Ekumeeninen rukoushetki Luomakunnan ajalle

Kuunnelkaa luomakunnan ääntä!

Rohkaisemme käyttämään tätä rukoushetkeä Luomakunnan ajan aluksi ja lopuksi, rukousjakson tapahtumissa tai liittämään se mukaan yhteisöjenne jumalanpalveluksiin rukousjakson aikana.

Kun suunnittelette rukoushetkeä, harkitkaa palavan pensaan rakentamista rukoustilaan symboliksi sille, että yhteisö haluaa riisua kengät, kun se tunnistaa maan pyhäksi ja haluaa kuunnella Jumalan ääntä ja Jumalaa ylistävän luomakunnan ääntä. Voitte myös halutessanne tuoda jumalanpalvelustilaan erilaisia luontoon kuluvia asioita varmistaaksenne, että jumalanpalvelukseen kuulu myös maan ja luotujen ääni.

Esilukijan osuudet ovat normaalilla fontilla, yhteen ääneen luettavat lihavoituna.

Tervetuloa

Olemme koolla Jumalan, Luojan, Pelastajan ja koko maan ja kaiken luodun Ylläpitäjän nimessä!

Ylistys Pyhälle kolminaisuudelle! Jumala on ääni ja elämä, Universumin Luoja, kaiken elämän Lähde, jolle enkelit laulavat; ihmisen tuntemien ja ihmiselle tuntemattomien mysteerien ihmeellinen valo ja kaikessa oleva elämä.

(Hildegaard Bingeniläinen, 1200-luvulta)

Johdanto

Tervehdys Jumalan nimessä, hänen, joka on hyvä, jonka rakkaus kestää ikuisesti.

Tervehdys teille, aurinko ja kuu, taivaan tähdet: kiittäkää ja ylistäkää Jumalaa!

Auringonnousu ja auringonlasku, päivä ja yö: kiittäkää ja ylistäkää Jumalaa!

Tervehdys teille, vuoret ja laaksot, tasangot ja kumpareet, jäätiköt, sumu ja lumi:

kiittäkää ja ylistäkää Jumalaa!

Tervehdys teille, lehtipuut ja havupuut, pensaat ja hedelmäpuut, sammaleet ja saniaiset, apinanleipäpuut, aaloet, marjapensaat ja vilja: kiittäkää ja ylistäkää Jumalaa!

Tervehdys teille, delfiinit, lohet, merileijonat ja ravut, korallit, merivuokot, simpukat ja katkaravut: kiittäkää ja ylistäkää Jumalaa!

Tervehdys teille, jänikset ja naudat, perhoset ja koirat, kotkat, varpuset ja haukat:

norsut, leijonat, sarvikuonot, kirahvit, strutsit, lampaat, skorpionit ja mehiläiset:

kiittäkää ja ylistäkää Jumalaa!

Tervehdys teille, naiset ja miehet, vanhat ja nuoret, kaikki kulttuurit tässä maailmassa, sihteerit ja opettajat, siivoojat ja virkailijat, oppijat ja työtä etsivät, TV- ja urheilutähdet, kaikki, jotka hoitavat, rakastavat ja rukoilevat, jotka nauravat ja oppivat, jotka lepäävät ja leikkivät:

kiittäkää ja ylistäkää Jumalaa!

(A New Zealand Prayer Book/He Karakia Mihinare o Aotearoa page 457, Lynn Pedersen 2016, Inspired by Ps 148 & Song of Creation, New Zealand Prayer Book)


Psalmi

Taivaat julistavat Jumalan kunniaa,

taivaankansi kertoo hänen teoistaan.

Päivä ilmoittaa ne päivälle,

yö julistaa yölle.

Kuulkaa mitä luomakunta kertoo Jumalasta, kuulkaa Jumalan Sanaa.

Ei se ole puhetta, ei sanoja,

ei ääntä jonka voisi korvin kuulla.

Kuitenkin se kaikuu kaikkialla,

maanpiirin yli merten ääriin.

Kuulkaa mitä luomakunta kertoo Jumalasta, kuulkaa Jumalan Sanaa.

Herra on antanut täydellisen lain,

se virvoittaa mielen.

Herran ohjeet ovat luotettavat,

ne neuvovat taitamatonta.

Herran käskyt ovat oikeat,

ne ilahduttavat sydämen.

Kuulkaa mitä luomakunta kertoo Jumalasta, kuulkaa Jumalan Sanaa.

Herran määräykset ovat kirkkaat,

ne avaavat silmäni näkemään.

Herran sana on puhdas ja aito,

se pysyy iäti.

Herran säädökset ovat lujat,

ne ovat oikeita kaikki.

(Psalmi 19)

Kuulkaa mitä luomakunta kertoo Jumalasta, kuulkaa Jumalan Sanaa.


Kiitosrukous maasta

Jumala, pidä mielessäsi maan hedelmät, kylvö ja sadonkorjuu.

Pidä mielessäsi aamukaste.

Pidä mielessäsi sateet, vedet ja joet.

Pidä mielessäsi joka vuosi kasvavat kasvit ja kukat.

Pidä mielessäsi ihmiset, eläimet ja minut, syntinen palvelijasi.

Sateesta, tuulesta, siemenistä, kasveista, puiden hedelmistä ja viinitarhoista, jokaisesta puusta koko maailmassa,

Me kiitämme.

Pyhästä Kolminaisuudesta, joka vie meidät kohti täydellisyyttä turvassa ja rauhassa, antaa syntimme anteeksi, nostaa meidät pystyyn niin että voimme kasvaa ja kukoistaa sinun armossasi, joka saa maan kasvot iloitsemaan, kastelee viljelykset, antaa jyvien määrän moninkertaistua ja saa ne valmiiksi kylvöön ja sadonkorjuuseen,

Me kiitämme.

(adapted from the Ethiopian Orthodox Tewahedo Pre-Anaphora, and Anaphora of Basil)


Laulu

Lauletaan laulu, joka ylistää Jumalaa luojana. Jos mahdollista, etsikää laulu, joka tunnetaan kaikissa osallistuvissa tunnustuskunnissa.


Katumuksen litania

Sytytetään kolme kynttilää symboloimaan alkuperäiskansojen, naisten ja monimuotoisuuden ääntä.

Elämää sykkivän maailmamme Jumala,

sinä olet antanut ihmisille vastuun toisistaan.

Alkuperäiskansoilla on historialliset, hengelliset ja henkilökohtaiset siteet maahan, jossa asumme. Mutta usein olemme epäonnistuneet tunnistamaan Jumalan läsnäolon näissä perinteissä, ja niiden ääni on vaiennettu. Kiitämme alkuperäiskansoista, ja siitä, että ne edelleen pitävät huolta maasta. Arvostamme sopeutumiskykyä ja vahvuutta, jota ne ovat osoittaneet sukupolvesta toiseen ja osoittavat nyt.

Me käännymme Hengen puoleen, joka hajottaa rajat ja ylistää elämää antavaa yhteisöä.

Auta meitä luomaan paikka, johon kaikki ovat tervetulleita ja jossa tunnistamme sinun armosi tekevän työtä kauttamme.

Anna meidän oppia yhdessä suhteittemme hengellisestä rikkaudesta elämän verkossa.

Jumala armossasi, kuule rukouksemme.

Oi kaiken Luoja,

Sinä olet luonut maan ja puut, eläimet ja kaiken maan päällä elävän. Me tuhoamme metsiä myrkyillä ja hakkuilla, lintujen, hyönteisten ja metsän eläinten äänet vaikenevat.

Sinä loit merien ihmeet, kalat, simpukat, riutat, valaat, aallot ja korallit.

Meret lämpenevät ja niiden ääni vaimenee, kun ne hukkuvat muoviin.

Me käännymme puoleesi suruissamme ja katuen.

Auta meitä pitämään huolta meristä, maasta ja metsistä ja ymmärtämään että ne ovat sinun siunauksesi. Luomakunta puhuu meille, mutta sen ääni hukkuu ahneutemme meteliin.

Jumala armossasi, kuule rukouksemme.

Äitimme maa, sisaremme, sinä varustat ja ylläpidät meidät. Me olemme vaientaneet sinun kansasi äänen, erityisesti naisten äänen – luonnonsuojelijoiden äänen, jotka maanryöstäjät, kaivosyhtiöt ja öljy-yhtiöt ovat tappaneet. Monet ovat ne äänet, jotka tulvat, hurrikaanit ja mutavyöryt ovat vaientaneet, kun ilmaston lämpeneminen tuo mukanaan tuhoa. Kuulkaamme äitiemme ja sisartemme ääntä ja oppikaamme pitämään huolta elämän verkosta ja suojelemaan sitä.

Jumala armossasi, kuule rukouksemme.

Me käännymme puoleesi suruissamme ja katuen.

Luojamme Jumala, anna anteeksi ihmisten teot, jotka ovat saaneet ilmaston lämpenemään ja tuottavat tuhoa ympäristöllemme.

Jumala armossasi, kuule rukouksemme.

(Adapted from a Prayer of Lament written by members of the four Religious Orders in the Anglican Church of Melanesia. Melanesian Brotherhood, Society of St Francis, Community of the Sisters of the Church, Community of the Sisters of Melanesia)

Hiljaisuus, jonka aikana ihmiset voivat sytyttää kynttilöitä ilmastonmuutoksen takia maan päältä kadonneiden yhteisöjen ja lajien muistolle ja vaiennettujen äänten, naisten, alkuperäiskansojen ja luotujen äänten merkiksi.


Käännä meidät oi Jumala, halustamme kääntyä itseemme ja olemaan kuuntelematta kanssaluotujemme ääntä. Kutsu meitä, avaa korvamme kuulemaan. Kokoa meidät yhteen pitämään huolta toisistamme ja kuuntelemaan toisiamme. Virvoita meitä Hengelläsi, joka uudista maan kasvot. Aamen.


Raamatunluku ja puhe

Kuunnellaan Jumalan Sanaa kirjoituksista. Voitte valita temaattisesti koottuja tekstejä tästä materiaalista, tai koota paikallisesti tekstejä, jotka sopivat omaan kontekstiinne.


Laulu

Lauletaan laulu, joka ylistää luomakunnan moninaisuutta. Jos mahdollista, etsikää laulu, joka tunnetaan kaikissa osallistuvissa tunnustuskunnissa.


Uskontunnustus

Me uskomme Jumalaan, joka on luonut kaiken,

joka rakastaa kaikkea ja ylistää kaikkea olevaa,

joka on läsnä kaikissa luomakunnan kudoksen osissa.

Me uskomme Jumalaan kaiken elämän lähteenä,

jonka elävien vesien kautta koko maailmaa saa kasteen.

Me uskomme Jeesukseen Kristukseen, kärsineeseen, köyhään, nälkää nähneeseen, ilmastopakolaiseen, joka rakastaa ja suojelee tätä maailmaa ja kärsii yhdessä sen kanssa.

Ja me uskomme Jeesukseen Kristukseen, elämän siemeneen, joka tuli sovittamaan ja uudistamaan tämän maailman ja kaiken siinä.

Me uskomme Pyhään Henkeen, Jumalan henkäykseen, joka liikkuu Jumalan kanssa ja meidän keskellämme ja meissä tänään.

Me uskomme iankaikkiseen Jumalaan.

Ja me panemme toivomme siihen, että lopulta Jumala panee pisteen kuolemalle ja tuhoaville voimille.

(Gurukul Theological college, India / adapted by Keld B. Hansen 2009)


Kolehti

Voidaan koota kolehti esimerkiksi johonkin tiettyyn hankkeeseen tai projektiin, joka tukee ekologista uudistumista tai ilmasto-oikeudenmukaisuutta. Voidaan myös kuunnella linnunlaulua tai esitellä paikallisia kasveja paikallisia kasveja ja eläimiä ja sitä kautta herättää tietoisuutta kuuntelemalla paikallisen yhteisön ylistystä ja kutsua.


Esirukous

Rakastava Jumala, sinun alttarisi luota on varpunenkin löytänyt kodin ja pääskynen pesäpaikan, jossa se kasvattaa poikasensa. Sinä välität kaikesta luomastasi.

Jumala, joka kuuntelet kaikkea elävää,

opeta meitä kuuntelemaan niin kuin sinä.

Rakastava Jumala, auta meitä antamaan turvapaikka jokaiselle kasville ja eläimelle, jonka kanssa elämme. Auta meitä välittämään kaikesta, minkä olet luonut.

Jumala, jonka yhteydessä kaikki luotu elää,

opeta meitä kuuntelemaan niin kuin sinä.

Rakastava Jumala, kun Jeesus huusi ja antoi Henkensä, maa vavahteli ja kivet järkkyivät.

Koko luomakunta tuntee sinut ja kuuntelee sinua.

Jumala, jolle koko luomakunta vastaa,

opeta meitä kuuntelemaan niin kuin sinä.

Rakastava Jumala, auta meitä kuulemaan sinua ja tuntemaan sinut niin kuin maa ja kalliot kuulevat ja tuntevat. Auta meitä ottamaan oppia siitä, miten luomakunta tunnistaa sinun upean kauneutesi.

Jumala, jolle koko luomakunta vastaa,

opeta meitä kuuntelemaan niin kuin sinä.

Rakastava Jumala, sinä olet läsnä luomakunnassasi ja haluat parantaa sen haavat. Sinut voi kohdata kävelemässä puutarhassa. Avaa silmämme näkemään sinut, oi puutarhuri.

Jumala, joka olet läsnä luomassasi,

auta meitäkin olemaan läsnä.

Rakastava Jumala, me hylkäämme usein luomasi ja aiheutamme sille haavoja. Auta meitä seuraamaan askelissasi ja kulkemaan puutarhassa niin kuin sinä.

Jumala, joka olet läsnä luomassasi,

auta meitäkin olemaan läsnä.

Rakastava Jumala, joka kuulet jokaisen äänen, tunnet jokaisen epäoikeudenmukaisuuden ja välität koko kärsivästä maailmasta: opeta meitä kuuntelemaan. Paranna elämämme, niin että voimme suojella maailmaan emmekä riistää sitä, että voimme kuunnella luomaasi maailmaa emmekä sulje itseämme ulkopuolelle. Osoita meille, missä olemme epäonnistuneet kuulemaan äänesi kohdellessamme maailmaa niin kuin kohtelemme.

Jumala, joka kuuntelet kaikkea elävää,

opeta meitä kuuntelemaan niin kuin sinä.

Aamen.

Isä meidän

Me rukoilemme niin kuin Kristus itse on meitä opettanut. (tai käytetään seuraavaa muokkausta)

Ikuinen Henki, Maan Luoja, Kipujen kantaja, Elämän antaja, kaiken olevan ja tulevan Lähde, meidän kaikkien Isä ja Äiti, rakastava Jumala,

joka olet taivaissa:

Nimesi ylistys kaikukoon läpi universumin!

Sinun oikeutesi tie olkoon seurattu ihmisten keskuudessa.

Sinun taivaallinen tahtosi tapahtukoon kaikissa luoduissa!

Sinun siunattu rauhan ja vapauden yhteisösi ylläpitäköön toivoamme ja tulkoon maan päälle.

Ravitse meidät leivällä, jota tarvitsemme tänään.

Anna anteeksi kivut, joita aiheutamme toinen toisillemme.

Vahvista meitä kiusausten ja koettelemusten aikana.

Vapauta meidät kaiken pahan otteesta.

Sillä sinä hallitset rakkauden voiman kunniassa, nyt ja aina.

Aamen.

(Muokattu teoksesta The New Zealand Book of Prayer / He Karakia Mihinare o Aoteatoa. Tämä Isä meidän -rukouksen versio on saanut vaikutteita maoriteologeilta.)

Rauhan tervehdys

Jos olemme Kristuksessa, tulemme uudeksi luomiseksi.

Me näemme Jumalan ympärillämme. Me näemme Jumalan itsessämme. Me kiitämme Luojaamme.

Osoittakaamme sitä välittämistä, jonka Jumala on antanut meille, tervehtimällä toinen toisiamme Jumalan rauhan, rakkauden, anteeksiantamuksen ja armon oikeudessa.

Olkoon Luojan rauha kanssasi kaikessa.

Niin myös sinun kanssasi.

Sinua kutsutaan välittämään ja jakamaan rauhaa naapurisi kanssa, puhumaan rauhan sanoja maalle, jossa elät, ja luoduille, jotka jakavat tämän yhteisen kodin.

(muokattu teoksesta Celebrating Creation: Honouring Indigenous People, Kelly Sherman-Conroy, ELCA)

Siunaus

Jumala, joka synnytti luomakunnan tanssin,

joka ihasteli kedon liljoja ja

joka muuttaa kaaoksen järjestykseksi,

johtakoon meitä muuttamaan elämämme ja kirkkomme.

Kuullaksemme kaiken luodun äänen.

Joka todistaa Jumalan kunniaa kaikessa luodussa.
(CTBI Eco-Congregation Programme)

Jaa somessa: