»Minä olen nähnyt kansani ahdingon — Minä tiedän kyllä heidän hätänsä. Mene siis, minä lähetän sinut —- Minä olen sinun kanssasi.» (2. Moos. 3:1-12)
Vuoden 2022 Luomakunnan ajan symboli on palava pensas. Sitä voidaan käyttää tapahtumissa. Nykyisin luonnottomien tulipalojen esiintyminen on merkki niistä ilmastonmuutoksen tuhoavista vaikutuksista, jotka kohdistuvat kaikkein heikoimpiin planeetallamme. Ihmisen ahneus, aavikoituminen ja maan väärinkäyttö johtavat ekosysteemien pirstoutumiseen, asuinalueiden tuhoutumiseen, elinolojen ja lajien huolestuttavaan häviämiseen. Luomakunta huutaa, kun metsät rätisevät, eläimet pakenevat ja ihmisten on pakko muuttaa pois epäoikeudenmukaisuuden tulipalojen takia – jotka me olemme itse aiheuttaneet.
Tuli, joka kutsui Moosesta Hoorebin vuorella ei kuluttanut tai tuhonnut pensasta. Kyseessä oli Hengen liekki, joka paljasti Jumalan elämää suojelevan läsnäolon. Pyhä tuli todisti, että Jumala kuuli kärsivien huudon, ja lupasi olla kanssamme, jos seuraamme häntä vapautukseen epäoikeudenmukaisuudesta. Luomakunnan aika – rukousjakson aikana tämä symboli kutsuu meitä kuuntelemaan luomakunnan ääntä, ja vastamaan uskollisesti rukouksessa, katumuksessa ja teoissa.
Moosekselle sanottiin, että hänen on riisuttava kenkänsä, koska hän seisoi pyhällä maalla Jumalan läsnäolossa. Saakoon tämä symboli meidät riisumaan kestämättömän elämätapamme sandaalit, jotka erottavat meidät luodusta ja Luojastamme, pohtimaan yhteyttämme pyhän maan kanssa, jossa elämme ja kuuntelemaan luomakunnan ääntä.
Voitte tutustua liitteeseen, jossa esitellään erilaisia tapoja toteuttaa palava pensas, ja käyttää niitä viettäessänne Luomakunnan aikaa. Viettäessänne Luomakunnan aikaa, sytyttäkää kynttilöitä tai uusi pääsiäiskynttilä, koristelkaa pensas jumalanpalvelustilaan ja täyttykää toivolla, että epäoikeudenmukaisuuden liekit sammuvat Jumalan parantavan rakkauden valossa, joka ylläpitää yhteistä kotiamme.
Luomakunnan aika on kansainvälinen ekumeeninen aloite kirkkojen rukousjaksosta luomakunnan ja sen varjelemisen puolesta. Ajankohdaksi on vakiintunut 1.9.–4.10. Se perustuu ortodoksisen kirkkovuoden luomakunnan päivään 1.9. ja läntisen kirkkovuoden Franciscus Assisilaisen muistopäivään 4.10.