Hyppää sisältöön

Hepr. 4:12-13: Jumalan sana on elävä ja väkevä

Miksi Jumalan piti tulla ihmiseksi? Tämä on Heprealaiskirjeen perimmäinen kysymys, johon kirjoittaja vastaa selkeästi, että Jumalan tarkoituksena on ilmoittaa itsensä ihmisille ja sovittaa koko maailman synnit. Jumalan ilmoitus on lopullinen Jeesuksessa Kristuksessa (Hepr. 1:2), joka puolestaan lähettää opetuslapsensa maailmaan todistamaan tästä sovituksesta ja levittämään sanaansa kaikille luoduille (Hepr. 13:10-14).

Jumalan sana on välittänyt meille jumalallisen elämän, joka uudistaa maan kasvot ja tekee kaiken uudeksi (Ilm. 21:5). Hänen sanansa on elävä ja väkevä. Se valaisee, puhdistaa, käännyttää. Se ei kerro pelkästään totuutta, vaan Jumalan sanan totuus ”iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet” (Hepr. 4:12). Sana tutkii olemuksemme perin pohjin. Jumala tuntee ja näkee meidät kokonaan syvintä sisimpäämme myöten. Jumalan sana kantaa samoja ominaisuuksia kuin sen lähde eli Jumala. Tämän osoittaa kirjoittajan rinnastus tekstissä: ”Jumalalta ei voi salata mitään” ja sana ”paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme” (Hepr. 4:12-13). Syntinen kokee itsensä alastomaksi ja pelokkaaksi Jumalan sanan edessä niin kuin esivanhemmat aikanaan kokivat paratiisissa (1. Moos. 3:8-10). Kun he kuulivat Jumalan sanan, he kuulivat Jumalan itsensä. Näin Jumalan sana on voimallinen muuttamaan syntisen vanhurskaaksi.

Jumalan sana ei koske meitä ainoastaan jumalallisen ilmoituksen vastaan­ottajina, vaan myös sen julistajina. Sana itse pakottaa meitä kohti veljiämme. Me olemme vain sen palvelijoita. Sanan julistaminen vaatii omalla elämällä annettavaa todistusta. Toisaalta tarvitaan sana, joka välittää sen, minkä Herra itse on meille sanonut. Toisaalta tarvitaan todistus, joka tekee sanan uskot­tavaksi, niin että se ei vaikuta kauniilta filosofialta tai utopialta vaan todellisuudelta, jonka voi elää ja joka tekee eläväksi (1 Kor 1:22-24). Sanan ja todistuksen välillä on siis läheinen suhde. Toinen viittaa ja johtaa toiseen. Ne, jotka kohtaavat uskottavia evankeliumin todistajia, voivat siten huomata, että Jumalan sana vaikuttaa niissä, jotka ottavat sen vastaan.

Vapahtajan lähettiläinä kristittyjen on profeetallisesti puolustettava ihmisten oikeutta ja vapautta kuulla Jumalan sanaa ja etsittävä tehokkaampia keinoja sanan julistamiseksi vainonkin uhalla. Nykyään on yhä monia kansoja, jotka eivät ole saaneet kuulla ilosanomaa, ja myös paljon kristittyjä, joille Jumalan sana on julistettava uudelleen vakuuttavalla tavalla, niin että he voivat konkreettisesti kokea evan­keliumin voiman. Jeesuksen lähettiläiden on kaikin voimin jatkettava lähetystyötä (missio ad gentes) ja evankelioitava uudestaan niissä maissa, joissa sana on unohdettu tai joissa se kohtaa välinpitämättömyyttä laajalle levinneen maallistumi­sen takia (missio ad intra). Herättäköön Pyhä Henki nälän ja janon Jumalan sanaa kohtaan sekä palavahenkisiä sanansaattajia ja todistajia (Aam. 8:11-12). ”Jumalan sana on elävä ja väkevä” ja Jumalalle ”meidän on tehtävä tili” (Hepr. 4:12-13).

Isä Toan Tri Nguyen

Jaa somessa: