Hyppää sisältöön

Esimerkki rukoustilaisuudesta rauhan puolesta

Rauhan rukous Maaningan kirkossa 29.10.2004 klo 19

Alkusoitto

Tuntematon Mä huudan, Kristus, sinua (uruilla)

Coventryn Sovituksen litania

Psalmi 122

Ilo valtasi minut, kun kuulin sanan: Me lähdemme Herran huoneeseen! Nyt seisomme porteillasi, Jerusalem. Jerusalem, olet kaupunkimme, tänne kansamme kokoontuu, tänne vaeltavat heimomme, Herran heimot, täällä, niin kuin on säädetty, Israel kiittää Herran nimeä. Täällä jaetaan oikeutta Daavidin suvun istuimilla. Ole tervehditty, Jerusalem! Olkoon rauha sinulla ja ystävilläsi. Vallitkoon rauha muureillasi ja hyvinvointi linnoissasi. Veljieni ja ystävieni tähden toivotan sinulle rauhaa. Herran, Jumalamme, huoneen tähden rukoilen sinulle menestystä.

Rukous

Me tulemme luoksesi Jumala, Luojamme. Sinä olet elämän, kauneuden ja voiman lähde.

Poikasi Jeesus on uskon, toivon ja rakkauden tie. Henkesi on rakkauden tuli, viisauden kirjasin, ykseyden side. Sinä kutsut meitä kaikkina aikoina olemaan autuuden ihmisiä, rauhan, rakkauden ja anteeksiannon todistajia. Sinä kutsut meitä nyt, kun väkivaltaiset erimielisyydet ja sodat painavat raskaasti ihmisiä monissa maissa. Kärsimys ja väkivalta on murtanut jo heidän elämänsä.

Me uudistamme kutsusi vastaanottamisen.

Me lupaamme

tuoda evankeliumin valoa pimeydessä eläville,

tuoda evankeliumin toivoa hädässä eläville,

tuoda hoitavaa evankeliumia yksinäisille,

vähäosaisille ja syrjäytyneille,

ja tuoda evankeliumin rauhaa jaettuun, eripuraiseen maailmaan.

Aamen.

Virsi 589

Rauhan Herra, siunaa meitä

Psalmi 85

Herra, sinä olet ollut maatasi kohtaan hyvä. Sinä käänsit Jaakobin suvun kohtalon, sinä annoit anteeksi kansasi synnit, pyyhit pois kaikki sen rikkomukset. Sinä taltutit suuttumuksesi, sammutit vihasi hehkun. Käänny jälleen puoleemme, Jumala, pelastajamme, älä enää ole meille vihoissasi! Kestääkö sinun vihasi iäti, jatkuuko se polvesta polveen? Kunpa jälleen kääntyisit puoleemme ja virvoittaisit meidät, niin kansasi saisi iloita sinusta. Herra, osoita, että olet uskollinen, pelasta meidät! Minä kuuntelen, mitä Herra Jumala puhuu. Hän lupaa rauhan kansalleen, omilleen – älkööt he enää eksykö mielettömyyteen! Hän antaa apunsa niille, jotka häntä palvelevat, ja niin meidän maamme saa takaisin kunniansa. Laupeus ja uskollisuus kohtaavat, oikeus ja rauha suutelevat toisiaan. Uskollisuus versoo maasta ja oikeus katsoo alas taivaasta. Herra antaa kaiken hyvän, maa antaa satonsa. Herran edellä kulkee oikeus, se valmistaa Herralle tien.

Rukous

Kaikkivaltias Jumala, me ylennämme sydämemme sinun puoleesi ja pyydämme sinun armoasi. Me vetoamme sinuun: Jumala, katso meihin, lapsiisi, tämän kuohuvan maailman myllerryksessä, mikä on täynnä kärsimystä, tuskaa, masennusta, vainoa, väkivaltaa, katkeruutta, vihaa, ja ennen kaikkea epäoikeudenmukaisuutta. Herra, armahda meitä.

Herra, muista kaikkia vainottuja ja kidutettuja – suojele heitä. Muista riistettyjä – lohduta heitä. Anna koteja kodittomille, pikainen paraneminen sairaille, johdata syntisiä katumukseen. Ohjaa maailman johtajia, että he olisivat oikeudenmukaisia ja ymmärtäväisiä.

Me rukoilemme, että oikeus ja rauha voittaisi kaikkialla.

Herra Jumala, Isämme, anna meille rauha – ei sitä minkä maailma antaa – vaan sinun taivaallinen ikuinen rauhasi, josta meillä on syvällä sydämissämme sinun antamasi lupaus. Anna meille voima antaa anteeksi ja unohtaa ja täytä sydämemme rakkaudella kaikkia ihmisiä kohtaan sinun pyhän nimesi kunniaksi.

Aamen.

Virsi 590

Rauha ei saavu, jos emme taivu

Rukous ennen evankeliumin lukua

Loistakoon jumalallisen tiedon puhdas valo sydämiimme, oi Herra, kaikkien ihmisten ystävä. Avaa mielemme ikkunat ymmärtämään ilosanomasi viesti. Herätä meissä kunnioitus sinun siunattuja käskyjäsi kohtaan, jotta voittaisimme lihamme halut ja eläisimme sinun henkesi mukaista elämää, ohjaten kaikki aikomuksemme ja toimemme niin, että ne olisivat sinun mielesi mukaiset. Sillä sinä olet sielumme ja ruumiimme valo, oi Kristus, ja me ylistämme sinua yhdessä iankaikkisen Isäsi kanssa ja sinun hyvän ja elämää antavan Pyhän Henkesi kanssa, nyt, aina ja iankaikkisesti. Aamen.

Pyhä evankeliumi

Tämän jälkeen Herra valitsi vielä seitsemänkymmentäkaksi opetuslasta ja lähetti heidät kaksittain edellään jokaiseen kaupunkiin ja kylään, johon hän aikoi itse mennä. Hän sanoi heille: Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen. Menkää, minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle. Älkää ottako mukaanne rahakukkaroa, älkää laukkua älkääkä jalkineita. Älkää matkan varrella pysähtykö tervehtimään ketään. Ja kun tulette johonkin taloon, sanokaa ensiksi: ’Rauha tälle kodille.’ (Luuk. 10: 1-5)

Rauhan litania ja sen päätösrukous

Isä meidän

Siunaus

Siunatkoon meitä rauhan ja oikeuden Jumala;

Siunatkoon meitä Poika, joka pyyhkii pois kyyneleet, jotka maailman kärsimys on aiheuttanut;

Siunatkoon meitä Henki, joka tekee sovituksen ja toivon meille eläväksi;

tänään ja ikuisesti.

Aamen.

Virsi 592

1 Mua läsnäolostasi, oi Jeesus vakuuta

J. S. Bach Adagio

Suomennos: Arto Penttinen

Jaa somessa: