Hyppää sisältöön

Ekumeenisen toiminnan lähtökohdat

Viisisataaluvun palestiinalainen ohjaajavanhus abba Doroteos kuvaa kristityn hengellistä kasvua kuvana ympyrästä. Kristityt seisovat ympyrän kehällä ja keskellä on Kristus. Hengellinen elämä on liikettä kohti Kristusta ja kulkiessaan kohti Kristusta kristityt lähestyvät myös toisiaan. Ymmärrän ekumeenisen liikkeen niin, että erilaiset kristityt tunnistavat toisensa saman Kristuksen opetuslapsiksi ja seuratessaan Häntä tajuavat pääsevänsä myös lähemmäs toisia kristittyjä.

Tämä vastaa käsitystä, jonka mukaan Kristuksen opetuslasten ykseys löytyy uskon ytimestä, kristillisen tradition juurista, ei niinkään kristillisen elämän nykyisestä moninaisuudesta. Uskon ja evankeliumin ydin on kristittyjen yhteinen juuri ja hengellisen kasvun päämäärä. Ekumeeninen liike on tässä mielessä kasvua kristittynä. Se on kilvoitusta, ja kasvun antaa Jumala.

Näin kirjoittaa pääsihteeri Heikki Huttunen artikkelissa, joka julkaistu SEN:n julkaisusarjan kirjassa Ekumeeninen kasvatus – mitä opimme toisiltamme, 2010. Hänen artikkelinsa valottaa ekumeenisen liikkeen juuria, kehitystä ja nykypäivää. Lue lisää.

Jaa somessa: