Hyppää sisältöön

Ekumeeninen rukoushetki Luomakunnan ajalle

Koti kaikille?

Tässä rukoushetkessä on monien muiden ekumeenisten resurssien lisäksi hyödynnetty rukouksia -Amerikan alkuperäiskansojen kristittyjen traditiosta. Tässä yhteydessä sana ”kansa” tarkoittaa kaikkia lajeja, mineraaleja ja jopa taivaan tähtiä. Kansan joukkoon kuuluu ihmiskansa, kasvikansa, nelijalkaisten, lentävien ja uivien kansa, kivien kansa, tähtien kansa jne. Kaikkien ”kansojen” pitäisi löytää kotinsa Jumalan oikoksessa.

Kun suunnittelette jumalanpalvelusta, voitte harkita Abrahamin teltan pystyttämistä rukouspaikan keskelle symboloimaan yhteisön tavoitetta luoda koti kaikille. Voitte myös tuoda tilaan esineitä ja luonnonmateriaaleja edustamaan maata ja muita ”kansoja” siitä siunatusta yhteisöstä, joka kutsuu paikkaa kodikseen.

Esilukijan osuudet ovat normaalilla fontilla, yhteen ääneen luettavat korostettuina.

Tervetuloa

Olemme koolla Jumalan, Luojan, Pelastajan ja koko maan ja kaiken luodun Ylläpitäjän nimessä!

Ylistys Pyhälle kolminaisuudelle! Jumala on ääni ja elämä, Universumin Luoja, kaiken elämän Lähde, jolle enkelit laulavat; ihmisen tuntemien ja ihmiselle tuntemattomien mysteerien ihmeellinen valo ja kaikessa oleva elämä.

(Hildegaard Bingeniläinen, 1200-luvulta)

Johdanto

Me tervehdimme jokaista ystävää Jeesuksen nimessä, hänen, joka syntyi Mariasta ja oli Joosefin lapsi, joka oli Eelin lapsenlapsi, joka oli Daavidin 40. lapsenlapsi, Iisain poika,

Ruutin ja Boaksen lapsenlapsi, joka taas Rahabin ja Tamarin kautta Juudan seitsemäs pojanpoika, Jaakobin poika, Rebekan ja Iisakin lapsi, Saaran ja Abrahamin lapsi, Nooan jälkeläinen, Jumalan kanssa kulkeneen Enokin lapsenlapsenlapsi, Aatamin ja Eevan lapsenlapsenlapsenlapsi, Maan ja Luojan inhimillinen lapsi.

Ja kuka sinä olet, ystävä?

Voit pohtia esivanhempiasi tai nimesi merkitystä ja puhua siitä naapurisi kanssa.

Me olemme koolla Betlehemissä syntyneen nimessä, hänen, joka eli pakolaisena Egyptissä, joka kasvoi Nasaretissa lähellä Galileanjärveä, joka laskee Jordan-virtaan. Me toivotamme sinut tervetulleeksi sieltä mistä tulet. Missä on sinun kotisi?

Voit pohtia synnyinpaikkaasi ja paikallista ympäristöä, miten kuvailet kotiasi? Voit puhua tästä naapurisi kanssa.

Kaikista kodeiksi kutsumistamme paikoista me olemme tulleet yhteen Jumalan, Luojan, Pelastajan ja jokaisen luodun ja koko maan, yhteisen kotimme, ylläpitäjän nimessä.

Psalmi

Kuinka ihanat ovat sinun asuinsijasi,

Herra Sebaot!

Herran on maa ja kaikki mitä siinä on.

Minun sydämeni nääntyy kaipauksesta,

kun se ikävöi Herran temppelin esipihoille.

Minun sieluni ja ruumiini kohottaa riemuhuudon,

kun tulen elävän Jumalan eteen.

Herran on maa ja kaikki mitä siinä on.

Sinun alttarisi luota

on varpunenkin löytänyt kodin,

pääskynen pesäpaikan,

jossa se kasvattaa poikasensa.

Miten onnellisia ovatkaan ne,

jotka saavat asua sinun huoneessasi!

He ylistävät sinua alati.

Herran on maa ja kaikki mitä siinä on.

Kun he kulkevat vedettömässä laaksossa,

sinne puhkeaa virvoittava lähde,

ja sade antaa heille siunauksensa.

Autuas se,

joka turvaa sinuun, Herra Sebaot!

Herran on maa ja kaikki mitä siinä on

(psalmeista 24 ja 84)

Kiitosrukous maalle

Luoja, kaikkien luotujen voima, me kunnioitamme sinua. Kuule kanssasi ajatukset.

Me kunnioitamme Henkeäsi, joka uudistaa maan ja kutsuu meidät pitämään huolta luomastasi niin idässä, etelässä, lännessä kuin pohjoisessa.

Me elämme tavalla, jonka olet antanut meille osana elämän verkkoa. Tule Pyhä Henki, kun kokoonnumme sinun nimessäsi.

(Käännytään vuorotellen neljään ilmansuuntaan seuraavien rukousten aikana. Aloitetaan kääntymällä itään ja jatketaan kääntyne myötäpäivään jokaisen rukouksen kohdalla.)

Käännymme itään:

Aurinkonnousun suunnassa, aamussa on kauneutta, jossa etsijä löytää uusia näkymiä, kun jokainen pyhä päivä saa alkunsa. Kaikki, jotka kunnioittavat elämää ympärillään ja elämää itsessään loistavat valoa ja kunniaa, kun aamu koittaa. Me rukoilemme,

Tule, Pyhä Henki, tule

Käännymme etelään:

Etelästä, kasvun suunnasta, löytyy maan viisaus, sekä kipeä laulu kuolemasta että iloinen laulu syntymästä. Maa antaa elämänvoimansa niin, että sen lapsien sydämet voivat lyödä, ja me annamme itsemme vastalahjana pyhästä maasta jalkojemme alla. Me rukoilemme,

Tule, Pyhä Henki, tule

Käännymme länteen:

Näkemisen suunnasta tulee palvelijoiden palvelijan näkymä, Hänen, joka julisti evankeliumin meille. Johda meitä jokaisen päivän loppuun asti ja täytä meidät rauhallasi. Me rukoilemme,

Tule, Pyhä Henki, tule

Käännymme pohjoiseen:

Katsomme Jumalaan, Luojaamme, joka puhdistaa sydämemme lumessa, tuulessa ja sateessa. Katsomme Jeesukseen, joka täyttää meidät armon ja anteeksiannon avaruudella ja syleilee rakastavasti kaikkia ihmisiä. Me rukoilemme,

Tule, Pyhä Henki, tule

(muokattu teoksesta Celebrating Creation: Honouring Indigenous People, Kelly Sherman-Conroy, ELCA)

Laulu

Laulakaa laulu, joka ylistää Jumalaa luojana. Jos mahdollista, etsikää laulu, joka tunnetaan kaikissa osallistuvissa tunnustuskunnissa.

Synnintunnustus

”Ylistys sinulle, Herrani, sisaresi Äiti maan kautta, joka ylläpitää ja hallitsee meitä, joka tuottaa erilaisia hedelmiä, värikkäitä kukkia ja yrttejä.” Näillä sanoilla Pyhä Franciscus Assisilainen muistuttaa meitä siitä, että yhteinen kotimme on kuin sisar, jonka kanssa jaamme elämämme, ja ihana äiti, joka avaa kätensä ja syleilee meitä. Tämä sisar itkee sitä, mitä olemme tehneet hänelle, kun olemme vastuuttomasti hyväksikäyttäneet sitä, minkä Jumala on antanut. Maa itsessään on poltettu ja tuhottu, se on kaikkein syrjään sysätyin ja huonoimmin kohdeltu köyhien joukossa; se huutaa synnytystuskissaan (Room. 8:2). Ja me tunnustamme:

Jeesus ei löytänyt paikkaa, johon päänsä kallistaa. Vallanhalumme takia miljoonat ihmiskunnan jäsenet joutuvat jättämään kotinsa. Kaikilla ei ole pääsyä puhtaan veden ääreen, peseytymismahdollisuuksia tai paikkoja henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen.

Armahda meitä, maan ja kaiken siinä olevan takia.

Niittyjen ketuilla ja taivaan linnuilla on paikka, jota kutsua kodiksi. Koska käytämme väärin maata, maaperää, vettä ja ilmaa, lajien määrä laskee eikä miljoonilla lajeilla enää ole kotia.

Armahda meitä, maan ja kaiken siinä olevan takia.

Sinun lupauksesi oli siunaus kaikille kansoille maan päällä. Mutta kun tuhoamme luomisen lahjoja, maat aavikoituvat ja ne, jotka elävät lähellä maata, joutuvat jättämään elämäntapansa.

Armahda meitä, maan ja kaiken siinä olevan takia.

Sinapinsiemen on upea, koska se tarjoaa suojan monille. Mutta etsimme turvallisuutta vain itsellemme, vastavuoroisen huolenpidon ja uskollisen vieraanvaraisuuden sijaan.

Armahda meitä, maan ja kaiken siinä olevan takia.

Muistakaamme, että ”me olemme tomua ja tuhkaa” (1. Moos. 2:7), meidän ruumiimme on tehty maan aineksista, me hengitämme pyhää ilmaa ja me saamme elämää ja virvoitusta maan pyhistä vesistä. Kuulkaamme se lupauksena ja kutsuna.

Käännä meidät, oi Jumala, halustamme katkaista siteemme puutarhakotiimme, ja halustamme hallita sinun maatasi. Kutsu meidät jälleen viljelemään ja varjelemaan. Kokoa meidät oikeudenmukaisten suhteiden voimapiiriin, joka parantaa ja ylläpitää. Virvoita meitä Hengelläsi, joka uudistaa maailmasi kasvot ja ylläpitää kodin kaikille. Aamen.

Raamatunluku ja puhe

Voit katsoa temaattisesti koottuja tekstejä tässä materiaalissa, tai koota paikallisesti tekstejä, jotka sopivat omaan kontekstiinne.

Laulu

Laulakaa laulu, joka ylistää luomakunnan moninaisuutta. Jos mahdollista, etsikää laulu, joka tunnetaan kaikissa osallistuvissa tunnustuskunnissa.

Uskontunnustus

Me kuulumme Luojalle, jonka kuviksi meidät kaikki on luotu.

Jumalassa me hengitämme, Jumalassa elämme, Jumalassa jaamme koko luomakunnan elämän.

Me kuulumme Jeesukselle Kristukselle, tosi Jumalan ja tosi ihmisyyden kuvalle.

Hänessä Jumala hengittää, Hänessä Jumala elää, Hänen kauttaan me olemme sovitetut.

Me kuulumme Pyhälle Hengelle, joka antaa meille uutta elämää ja vahvistaa uskoamme.

Hengessä rakkaus hengittää, Hengessä totuus elää, Jumalan Henki liikuttaa meitä aina.

Me kuulumme Pyhälle kolminaisuudelle, joka on yksi kaikessa ja Kolme Yhdessä.

Jumalassa meidät on luotu, Kristuksessa meidät on pelastettu, Hengessä me olemme yhtä.

Yhdessä me kuulumme maailmaan, yhteiseen kotiimme.

Herran on maa, ja kaikki mitä siinä on.

(Per Harling)

Kolehti

Voitte halutessanne koota kolehdin esimerkiksi johonkin nimettyyn hankkeeseen tai projektiin, joka tukee ekologista uudistumista tai ilmasto-oikeudenmukaisuutta, tai voitte haluta tukea paikallisia kasveja ja eläimiä ja herättää tietoisuutta siitä, mitä muut alueenne elävät tarvitsevat.

Esirukous

Aina kun tulemme yhteen, meidän on syytä kiittää. Yhdistämme siis sydämemme ja mielemme ja ajattelemme kaikkea luotoa ja Luojan lahjoja. Rakastava Jumala,

Me kiitämme.

Kiitämme Äitiämme, maata, jonka päällä kuljemme, joka tukee meitä ja ravitsee elämää kaikissa muodoissaan. Me ajattelemme mineraaleja, sieniä, bakteereita, jotka ravitsevat maata, kehoja ja systeemejä. Me rukoilemme, että oppisimme kulkemaan maan päällä sitä kunnioittaen. Rakastava Jumala,

Me kiitämme.

Ajatelkaamme syitä siihen, miksi olemme tulleet koolle. Tästä paikasta, jossa olemme, ja kaikista eläimistä ja kasveista, joille tämä paikka on koti. Rakastava Jumala,

Me kiitämme.

Ajatelkaamme koko ihmiskuntaa, jonka elinympäristö ja hyvinvointi ovat riippuvaisia maan hyvinvoinnista. Tuomme eteesi miehet, naiset ja lapset, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa. Rakastava Jumala,

Me kiitämme.

Käännämme mielemme maailman pyhiin vesiin, valtameriin, pohjavesiin, järviin, jokiin ja puroihin, elämään, joka on vesissä ja niihin, jotka antavat itsensä meidän ruoaksemme. Rakastava Jumala,

Me kiitämme.

Kääntäkäämme ajatuksemme Luojan maan kasvillisuuteen. Siihen, mikä on maan alla, juuriin ja juureksiin. Siihen, mikä nostaa päänsä maan pinnalle: ruohoihin, lääkekasveihin, taimiin ja pensaisiin. Ja kaikkiin moniin hyviin hedelmiin, joita Luoja on antanut meille. Ja lopulta suuriin metsien puihin, jotka tunnemme ”niinä, jotka seisovat”. Rakastava Jumala,

Me kiitämme.

Ajatelkaamme kaikkia sukulaiseläimiä, niitä, jotka ryömivät, kävelevät, uivat ja lentävät. Me kiitämme niistä, jotka tuottavat meille ruokaa, niistä, jotka ylläpitävät luonnon kiertokulkua ja elämää, niistä, jotka tarjoavat kumppanuutta ja kauneutta. Rakastava Jumalaa.

Me kiitämme.

Ajatelkaamme taivaan lintuja. Höyhenpeitteisiä viestinviejiä meidän ja Luojan välillä. Rakastava Jumala,

Me kiitämme.

Ajatelkaamme kaikkia suhdeverkostoja, jotka ylläpitävät elämää tässä siunatussa yhteisössä. Me ajattelemme ”kolmea sisarta”, maissia, papuja ja kurpitsaa, jotka ravitsevat, valvovat ja ylläpitävät kasvaessaan yhdessä (voit lisätä paikallisia esimerkkejä kasveista tai eläimistä, jotka elävät vastavuoroisesti). Nämä suhteet ovat lahjoja Luojalta ja meidän tukenamme. Rakastava Jumala,

Me kiitämme.

(muokattu the Haudenosaunee Thanksgiving prayer:n mukaan mm. arkkipiispa Mark MacDonald, kansallinen alkuperäiskansojen arkkipiispa.)

Luoja Jumala, katso näihin luotuihin, jotka ovat kokoontuneet tänne, ja lähetä meidät sinne mihin haluat meidän menevän, niin että voimme olla sinun oikeutesi ruumiillistuma luomasi puolesta olemisessamme ja teoissamme. Kulje kanssamme niin että me voimme kohdata muutoksen tuulet ja kulkea oikeaa tietä. Suojele ja uudista yhteinen kotimme. Valaise meitä. Tue meitä. Olkoon Jumala, Luojamme kanssamme nyt ja aina. Aamen.

(muokattu teoksesta Celebrating Creation: Honouring Indigenous People, Kelly Sherman-Conroy, ELCA)

Isä meidän

Me rukoilemme niin kuin Kristus itse on meitä opettanut.

Ikuinen Henki, Maan Luoja, Kipujen kantaja, Elämän antaja, kaiken olevan ja tulevan Lähde, meidän kaikkien Isä ja Äiti, rakastava Jumala,

joka olet taivaissa:

Nimesi ylistys kaikukoon läpi universumin!

Sinun oikeutesi tie olkoon seurattu ihmisten keskuudessa.

Sinun taivaallinen tahtosi tapahtukoon kaikissa luoduissa!

Sinun siunattu rauhan ja vapauden yhteisösi ylläpitäköön toivoamme ja tulkoon maan päälle.

Ravitse meidät leivällä, jota tarvitsemme tänään.

Kivut, joita aiheutamme toinen toisillemme, anna anteeksi.

Kiusausten ja koettelemusten aikana vahvista meitä.

Vapauta meidät kaikesta pahasta.

Sillä sinä hallitset rakkauden voiman kunniassa, nyt ja aina.

Aamen.

(Muokattu teoksesta The New Zealand Book of Prayer / He Karakia Mihinare o Aoteatoa. Tämä Isä meidän -rukouksen versio on saanut vaikutteita maoriteologeilta.)

Rauhan tervehdys

Jos olemme Kristuksessa, tulemme uudeksi luomiseksi. Yksi koti ja yksi ruumis.

Me näemme Jumalan ympärillämme. Me näemme Jumalan itsessämme. Me kiitämme Luojaamme.

Osoittakaamme sitä välittävää asennetta, jonka Jumala on antanut meille, tervehtimällä toinen toisiamme Jumalan rauhan, rakkauden, anteeksiantamuksen ja armon voiman merkiksi. Olkoon Luojan rauha kanssasi.

Niin myös sinun kanssasi.

Sinua kutsutaan välittämään ja jakamaan rauhaa naapurisi kanssa, puhumaan rauhan sanoja maalle, jossa kokoonnut, ja luoduille, jotka jakavat tämän yhteisen kodin.

(muokattu teoksesta Celebrating Creation: Honouring Indigenous People, Kelly Sherman-Conroy, ELCA)

Siunaus

Jumala, joka synnytti luomakunnan tanssin,

joka ihasteli kedon liljoja ja

joka muuttaa kaaoksen järjestykseksi,

johtakoon meitä muuttamaan elämämme ja kirkkomme.

Huomataksemme Jumalan kunnian kaikessa luodussa.

(CTBI Eco-Congregation Programme)

***
Lisää aineistoa:

Luomakunnan ajan rukous 2021– Uskonnollisten johtajien kutsu liittyä Luomakunnan aikaan

Jaa somessa: