Hyppää sisältöön

Akatistos Kunnia Jumalalle kaikesta

Kiitosakatistos on syntynyt alunperin metropoliitta Trifon Turkestanovin (1861-1934) kirjoittamana venäjänkielisenä tekstinä, joka alkuun levisi entisessä Neuvostoliitossa kristittyjen keskuudessa itse kopiotuina lehtisinä kädestä käteen.

Akatistos painettiin venäjänkielisenä lännessä 1970-luvulla ja 1990-luvulla siitä ilmestyi englanninkielinen käännös, joka sitten myöhemmin käännettiin myös suomeksi ensin nimellä Akatistos luomakunnalle ja myöhemmin nimellä Kiitosakatistos.

Akatistos on hymni, joka on omistettu jollekin Pyhän Kolminaisuuden persoonalle tai jollekin pyhälle henkilölle tai asialle taikka tapahtumalle. Merkityksensä mukaisesti (kreik. akathistos ~ ei istuen, seisaaltaan veisattava hymni) ylistysveisu veisataan seisaaltaan.

Lue lisää, klikkaa tästä.

Kontakki

Aikakausien turmeltumaton Kuningas, Sinä ohjaat kädelläsi elämämme suuntaa pelastavaisen kaitselmuksesi mukaan. Me kiitämme Sinua kaikista näkyvistä ja salatuista hyvistä teoistasi, maallisesta elämästämme ja taivaallisesta ilosta tulevassa valtakunnassasi. Anna aina laupeutesi lahjoja meille, jotka laulamme: Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti!

Iikossi

Synnyin maailmaan heikkona avuttomana lapsena, mutta Sinun enkelisi levitti valoisat siipensä suojelemaan kehtoani. Sinun rakkautesi on valaissut kaikkia teitäni johdattaen minua ihmeellisesti iankaikkisuuden valoa kohti. Ensimmäisistä hetkistäni tähän päivään asti olet vuodattanut päälleni kaitselmuksesi runsaita lahjoja. Kiitän Sinua ja kaikkien Sinut tuntemaan tulleiden kanssa huudan:

Kunnia Sinulle, kun kutsuit minut elämään;

Kunnia Sinulle, kun näytit minulle maailmankaikkeuden kauneuden;

Kunnia Sinulle, kun avasit eteeni taivaan ja maan viisauden kirjaksi;

Kunnia Sinulle ikuisuudesta tämän ajallisen maailman keskellä;

Kunnia Sinulle salatuista ja näkyvistä lahjoistasi;

Kunnia Sinulle elämäni jokaisesta askeleesta;

Kunnia Sinulle kaikista surun huokauksistani;*

Kunnia Sinulle jokaisesta ilon hetkestä;

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Herra, kuinka hyvä on olla Sinun vieraanasi: tuuli on täynnä tuoksuja, vuoret kurottavat taivaisiin, vedet ovat kuin reunaton peili, josta kultaiset valonsäteet ja ajelehtivat pilvet kuvastuvat. Koko luonto kuiskii salaisesti ja on täynnä hellyyttä; linnut ja eläimetkin kantavat rakkautesi sinettiä. Siunattu on äiti-maa ja sen ohikiitävä kauneus, joka herättää kaipauksen ikuiseen isänmaahan. Siellä turmeltumattomassa kauneudessa kaikuu veisu: Halleluja!

Iikossi

Sinä toit minut tähän elämään kuin ihastuttavaan paratiisiin. Olemme nähneet lintujen laulusta soivan sinisen taivaan, olemme kuunnelleet metsän rauhoittavaa huminaa ja vesien suloista solinaa, olemme maistaneet makeita, tuoksuvia hedelmiä ja täyteläistä hunajaa. Kuinka hyvä on olla luonasi maan päällä, on ilo olla vieraanasi.

Kunnia Sinulle elämän juhlasta;

Kunnia Sinulle kielojen ja ruusujen tuoksusta;

Kunnia Sinulle jokaisen hedelmän ja marjan mausta;

Kunnia Sinulle lempeästä tuulenvireestä;*

Kunnia Sinulle nousevan auringon säteistä;*

Kunnia Sinulle aamukasteen kimalluksesta;

Kunnia Sinulle onnellisen heräämisen hymystä;

Kunnia Sinulle tästä elämästä, joka on enteenä tulevasta;

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Pyhä Henki antaa tuoksun jokaiselle kukalle. Vienot tuoksut, herkät värit kuvastavat nekin suuren Luojan kauneutta. Kunnia ja ylistys elämänantajalle Jumalalle, joka verhoaa kedot kukkamatoksi, kasvattaa pellolle kultaiset tähkät ja siniset ruiskukat ja istuttaa sieluumme luomistyön mietiskelyn ilon. Iloitkaa ja laulakaa Hänelle: Halleluja!

Iikossi

Kuinka ihana on kevään riemujuhla, kun koko luomakunta herää uuteen elämään ja laulaa Sinulle tuhansin tavoin: Sinä olet elämän lähde, Sinä olet kuoleman voittaja! Kuun hohteessa ja satakielen laulun helkkyessä laaksot ja metsät seisovat valkoisessa morsiuspuvussaan. Koko maa on morsiamesi ja odottaa turmeltumatonta Sulhastaan. Jos Sinä näin puet kedon ruohon, niin millaiseksi muutatkaan meidät tulevassa ylösnousemuksen ajassa. Kuinka kirkas tulee ruumiistamme, kuinka loistava sielustamme!

Kunnia Sinulle, kun nostat maan povesta värien, makujen ja tuoksujen runsauden;

Kunnia Sinulle luonnon lämmöstä ja hellyydestä;

Kunnia Sinulle, kun ympäröit meidät tuhansilla luoduillasi;

Kunnia Sinulle koko maailmaa hallitsevan viisautesi syvyydestä;

Kunnia Sinulle, kun saan hartaasti suudella näkymättömien askeltesi jälkiä;

Kunnia Sinulle meitä koskevan suunnitelmasi korkeudesta;*

Kunnia Sinulle, kun sytytit toivoksemme ikuisen elämän kirkkaan valon;

Kunnia Sinulle kuolemattoman täydellisen kauneuden toivosta;

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Miten suloisen onnen Sinä annatkaan Sinua ajatteleville. Miten elävöittävä on Sinun pyhä sanasi. Kanssasi puhuminen on öljyä hoitavampaa ja hunajaa makeampaa. Kun rukoilemme Sinua, mielemme virkistyy ja saa siivet. Rukous täyttää sydämen vavistuksella. Luonto ja koko elämä näyttäytyy suurenmoisena ja saa tarkoituksen. Missä Sinua ei ole, siellä on tyhjyys. Missä Sinä olet, siellä on sielun täyteys, siellä soi elävänä virtana laulu: Halleluja!

Iikossi

Kun aurinko laskee, kun ikuisen unen rauha ja hiipuvan päivän hiljaisuus hallitsevat, näen iltaruskon loistavissa saleissa ja pilvien muodoissa häämajasi kuvajaisen. Tuli ja purppura, kulta ja sini julistavat profeetallisesti taivaallisten asuinsijojesi sanomatonta kauneutta ja kutsuvat juhlallisesti: Menkäämme Isän luo!

Kunnia Sinulle illan hiljaisesta hetkestä;

Kunnia Sinulle, kun peität maailman syvällä rauhalla;

Kunnia Sinulle laskevan auringon viimeisestä säteestä;

Kunnia Sinulle rauhallisen unen levosta;

Kunnia Sinulle hyvyydestäsi yön pimeydessä;

Kunnia Sinulle, Sinä olet läsnä, kun koko maailma on kaukana;

Kunnia Sinulle heltyneen sielun hartaista rukouksista;

Kunnia Sinulle lupauksestasi, että saamme herätä ikuisen illattoman päivän iloon;

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Elämän myrskyt eivät pelota sitä, jonka sydämessä loistaa Sinun liekkisi valo. Ympärillä on tuisku ja pimeys, pelko ja ulvova tuuli. Mutta sielussa vallitsee hiljaisuus ja valo. Siellä on Kristus, ja sydän laulaa: Halleluja!

Iikossi

Näen taivaan tähtien loistavan. Miten rikas Sinä oletkaan! Kuinka paljon Sinulla onkaan valoa! Ikuisuus katsoo minua kaukaisten taivaankappaleiden säteissä. Olen pieni ja mitätön, mutta kanssani on Jumala ja Hän varjelee minua rakastavasti kädellään kaikilla teilläni.

Kunnia Sinulle jatkuvasta huolenpidostasi;

Kunnia Sinulle ihmisistä, joita kaitselmuksesi antoi minun tavata;

Kunnia Sinulle omaisten rakkaudesta;

Kunnia Sinulle ystävien uskollisuudesta;

Kunnia Sinulle meitä palvelevien eläinten sävyisyydestä;

Kunnia Sinulle elämäni valoisista hetkistä;

Kunnia Sinulle sydämen kirkkaasta onnentunteesta;

Kunnia Sinulle elämisen, liikkumisen ja näkemisen ilosta;

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti!

Kontakki

Kuinka suuri ja kuinka lähellä meitä Sinä oletkaan mahtavassa ukkosmyrskyssä. Näemme salamoiden sokaisevissa välähdyksissä oikean kätesi voiman. Kuinka ihmeellinen onkaan suuruutesi. Herran ääni käy vetten päällä. Ylistyksesi kaikuu tulivuorten jylinässä. Sinä ravistat maankamaraa kuin vaatetta. Sinä nostatat meren aallot hipomaan taivaita. Kunnia Sinulle, kun nöyrrytät ihmisen ylpeyden ja saat hänet puhkeamaan katumusitkuun: Halleluja!

Iikossi

Kuinka vähäpätöiseltä tuntuukaan lamppujen valo, kun salaman välähdys on hetkeksi valaissut juhlasalin. Niin Sinäkin valaisit äkisti sieluni ja sait elämän suuretkin ilot tuntumaan pimeiltä, värittömiltä ja epätodellisilta. Sieluni antautui juoksemaan jälkeesi.

Kunnia Sinulle, Sinä ihmiskunnan korkeimpien haaveiden huipentuma;

Kunnia Sinulle jumalyhteyden kyltymättömästä janosta;

Kunnia Sinulle haluttomuudesta tyytyä maalliseen;

Kunnia Sinulle, kun puet meidät kirkkautesi säteillä;

Kunnia Sinulle, kun kukistat pimeyden henget tuomiten pahuuden tuhoutumaan;

Kunnia Sinulle antamistasi ilmoituksista;

Kunnia Sinulle läsnäolosi onnesta;

Kunnia Sinulle, kun saamme elää kanssasi;

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Äänten ihmeellisessä yhdistelmässä kaikuu Sinun kutsusi. Saamme esimakua tulevasta paratiisista soinnukkaan laulun sävelissä, musiikin korkeudessa ja taiteellisen luomisen loistossa. Kaikki todellinen kauneus johtaa sielun vastustamattomasti Sinua kohti saaden sen haltioituneena laulamaan: Halleluja!

Iikossi

Pyhä Henki innoittaa taiteilijoiden, runoilijoiden ja tiedemiesten ajatukset. Tietoisuuden ylittävällä tavalla he käsittävät Sinun lakisi paljastaen meille luovan viisautesi syvyyden. Heidän työnsä kertoo tahtomattakin Sinusta: kuinka suuri Sinä oletkaan luoduissasi, kuinka suuri olet ihmisessä!

Kunnia Sinulle, kun osoitit käsittämättömän voimasi maailmankaikkeuden laeissa;

Kunnia Sinulle, koko luonto on lakiesi täyttämä;

Kunnia Sinulle kaikesta, mitä hyvyydessäsi olet meille ilmoittanut;

Kunnia Sinulle siitä, mitä viisaudessasi olet meiltä salannut;

Kunnia Sinulle ihmismielen nerokkuudesta;

Kunnia Sinulle työn elävöittävästä vaikutuksesta;

Kunnia Sinulle innoituksen tulisista kielistä;

Kunnia Sinulle luomistyön tuottamasta ilosta;*

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Kuinka lähellä oletkaan sairauden päivinä, Sinä itse käyt sairaiden luona. Sinä kumarrut kärsijän vuoteen ylle ja hänen sydämensä puhuu kanssasi. Sinun rauhasi valaisee sielun raskaiden murheiden aikana ja Sinä lähetät odottamattoman avun. Sinä lohdutat. Sinä olet Rakkaus, joka koettelee ja pelastaa. Sinulle laulamme veisua: Halleluja!

Iikossi

Kun lapsuudessani ensi kerran tietoisesti kutsuin Sinua, Sinä täytit pyyntöni ja pyhä rauha täytti sieluni. Silloin ymmärsin, että Sinä olet hyvä ja autuaita ovat ne, jotka turvaavat Sinuun. Aloin kutsua Sinua avuksi yhä uudelleen ja yhä vieläkin huudan puoleesi:

Kunnia Sinulle, joka täytät toiveeni minun parhaakseni;

Kunnia Sinulle, joka valvot minua öin ja päivin;

Kunnia Sinulle, joka annat ajan parantaa murheet ja menetykset;

Kunnia Sinulle, sillä Sinun kanssasi ei mikään tilanne ole toivoton;

Kunnia Sinulle, joka annat kaikille ikuisen elämän;

Kunnia Sinulle, joka olet tehnyt kaiken hyvän ja jalon kuolemattomaksi;

Kunnia Sinulle, joka olet luvannut jälleennäkemisen edesmenneiden kanssa;

Kunnia Sinulle, joka olet valmistanut meille ilon taivaassa;*

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Miksi luonto salaisesti hymyilee juhlapäivinä? Miksi sydämen täyttää ihmeellinen keveys, jota ei voi verrata mihinkään maalliseen? Ilma alttarissa ja kirkossa muuttuu valontäyteiseksi. Se on armosi henkäys, Taaborvuoren valon heijastus. Taivas ja maa laulaa silloin ylistystä: Halleluja!

Iikossi

Kun Sinä innoitit minut palvelemaan lähimmäisiäni ja samalla kirkastit sieluni nöyryydellä, yksi lukemattomista valonsäteistäsi osui sydämeeni saaden sen hehkumaan kuin raudan ahjossa. Sain nähdä salaiset tavoittamattomat kasvosi.

Kunnia Sinulle, joka annoit rakkauden tekojen muuttaa elämämme;

Kunnia Sinulle, joka olet tehnyt jokaisen käskysi ihmeen ihanaksi;

Kunnia Sinulle, joka olet läsnä siellä, missä osoitetaan laupeutta;

Kunnia Sinulle, joka autat meitä kantamaan toistemme taakkoja;*

Kunnia Sinulle, joka vaikeuksien ja murheiden kautta opetat meitä ymmärtämään kärsimyksiä;

Kunnia Sinulle, joka lupaat suuren palkkion hyvistä teoista;

Kunnia Sinulle, joka otat vastaan sielumme jalot pyrkimykset;

Kunnia Sinulle, joka olet nostanut rakkauden kaikkea maallista ja taivaallista korkeammalle;

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Tomuksi muserrettua ei voi pystyttää uudelleen, mutta Sinä oikaiset ihmisen turmeltuneen omatunnon ja palautat sieluille niiden entisen kauneuden. Mikään ei ole Sinulle mahdotonta. Sinä olet Rakkaus. Sinä olet Luoja ja Rakentaja. Sinua me ylistämme laulaen: Halleluja!

Iikossi

Jumalani, joka tunnet ylpeän Lusiferin lankeemuksen, pelasta minut armosi voimalla. Älä anna minun loitota Sinusta, älä anna minun epäillä Sinua. Herkistä kuuloni, jotta elämäni kaikkina hetkinä kuulisin salaisen äänesi ja kutsuisin Sinua, kaikkialla Läsnäolevaa:

Kunnia Sinulle onnellisista yhteensattumista;

Kunnia Sinulle hyödyllisistä aavistuksista;

Kunnia Sinulle salaisen äänesi opetuksesta;

Kunnia Sinulle unessa ja valveilla tulleista ilmoituksista;

Kunnia Sinulle, kun tuhoat hyödyttömät aikeemme;

Kunnia Sinulle, kun kärsimysten kautta vapautat meidät himojen poltteesta;

Kunnia Sinulle, kun pelastavaisesti nöyrrytät ylpeän sydämemme;

Kunnia Sinulle, elämämme suurelle Ohjaajalle;*

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Jäätävien ajanjaksojen jälkeen tunnen jumalallisen henkäyksesi lämmön ja kuulen vereni jälleen virtaavan. Sinä olet lähellä, osa ajasta on kulunut. Näen ristisi, se on siinä minun tähteni. Henkeni on tomuhiukkanen ristisi edessä: tämä on rakkauden ja pelastuksen riemuvoitto. Täällä ei koskaan lakkaa ylistys: Halleluja!

Iikossi

Autuas on se, joka saa maistaa ateriaa taivaan valtakunnassa, mutta jo maan päällä olet tehnyt minut tästä autuudesta osalliseksi. Kuinka monta kertaa olet jumalallisella kädelläsi tarjonnut minulle Ruumiisi ja Veresi. Minä, suuri syntinen, olen vastaanottanut pyhät Lahjasi ja olen saanut tuntea sanomattoman, yliluonnollisen rakkautesi.

Kunnia Sinulle käsittämättömästä ja elävöittävästä armovoimasta;

Kunnia Sinulle, kun perustit Kirkkosi hiljaiseksi satamaksi kärsivään maailmaan;

Kunnia Sinulle, kun uudestisynnytät meidät kastevedellä;

Kunnia Sinulle, kun painat meihin Pyhän Hengen sinetin;*

Kunnia Sinulle, kun palautat katuville liljan tahrattoman puhtauden;

Kunnia Sinulle, anteeksiannon ehtymätön syvyys;

Kunnia Sinulle elämän maljasta ja ikuisen ilon leivästä;

Kunnia Sinulle, joka nostat meidät taivaaseen;

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Olen monta kertaa nähnyt kunniasi heijastuksen vainajien kasvoilla. Millaista ylimaallista kauneutta ja iloa ne joskus loistavatkaan. Kuinka aineettomat ja hengellistyneet heidän piirteensä voivat olla. Se on saavutetun onnen ja levon juhla. Vaieten he kutsuvat astumaan luoksesi. Valaise kuolemani hetkellä minunkin sieluni, joka huutaa: Halleluja!

Iikossi

Mitä on minun ylistykseni Sinun edessäsi? En ole kuullut kerubien laulua, se on ylevien sielujen osa, mutta tiedän, miten luonto ylistää Sinua. Olen talvella kuutamon hiljaisuudessa katsellut, miten koko maa valkoiseen viittaan kietoutuneena rukoilee Sinua lumitimanttien loisteessa. Olen nähnyt nousevan auringon iloitsevan Sinusta ja kuullut lintukuorojen kaiuttavan kunniaasi. Olen kuullut metsän salaisesti humisevan Sinusta, tuulten laulavan ja vesien solisevan. Olen nähnyt, miten taivaankappaleet julistavat Sinusta säännöllisellä kierrollaan äärettömässä avaruudessa. Mitä on minun ylistykseni! Luonto on kuuliainen Sinulle, minä en. Mutta niin kauan kuin elän, näen rakkautesi ja haluan kiittää, rukoilla ja ylistää:

Kunnia Sinulle, joka näytit meille valkeuden;

Kunnia Sinulle, joka rakastat meitä syvällä jumalallisella rakkaudella;

Kunnia Sinulle, joka ympäröit meidät valolla ja enkelten ja pyhien joukoilla;

Kunnia Sinulle, joka opetit meitä kutsumaan Sinua nimeltä;*

Kunnia Sinulle, Kaikkipyhä Isä, joka lupasit meille Valtakuntasi;

Kunnia Sinulle, Lunastaja Poika, joka avasit meille tien pelastukseen;

Kunnia Sinulle, Pyhä Henki, tulevan ajan elävöittävä aurinko;

Kunnia Sinulle kaikesta, Jumalallinen kaikkihyvä Kolminaisuus;

Kunnia olkoon Sinulle, Jumala, iankaikkisesti.

Kontakki

Oi, kaikkihyvä Kolminaisuus, Elämänantaja, ota vastaan kiitoksemme kaikista laupeudenteoistasi ja tee meidät kelvollisiksi saamaan hyvyyksiäsi, että käytettyämme hyvin antamasi lahjat, saisimme astua Herramme ikuiseen iloon laulaen voittoveisua: Halleluja, halleluja, halleluja!

*:llä merkityt säkeet ovat suomentajan sepittämiä.

Kirjoittanut metropoliitta Trifon Turkestanov 1861-1934

Suomennos Lintulan luostari, nunna Ksenia 2.1.2007

Jaa somessa: