Påsken firas i år internationellt samtidigt i öst och väst. De västliga protestantiska kyrkorna och den romersk-katolska kyrkan har i ungefär 500 år använt en annan kalender än de östliga ortodoxa kyrkorna. Därför firar de östliga kyrkorna kristna högtider såsom påsken på andra dagar än de västliga kyrkorna. I år sammanfaller dock dessa två kalendrar, och båda traditioner firar påsk under samma helg. Senast den största högtiden inom kristendomen firades samtidigt var år 2017.
Inom den internationella ekumeniska rörelsen finns en vilja att främja ett gemensamt påskfirande, så att uppdelningen mellan de ortodoxa kyrkorna som följer den julianska kalendern och de västliga kyrkorna som följer den gregorianska kalendern inte längre skulle vara nödvändig. Nästa gång östliga och västliga kyrkor firar påsk samtidigt är först år 2034.
Hur firas påsken då i olika traditioner? I ett ekumeniskt informationsmaterial berättas det om Bibelns händelser under påsktiden och hur olika kyrkosamfund och gemenskaper firar påsk. Bildserien har publicerats våren 2023 av Ekumeniska Rådets i Finlands sektion för fostran. Bekanta dig med bildserien här: