Hoppa till innehåll

Generalsekreterare från Europa samlades till möte

Europeiska kyrkokonferensen (EKK) sammankallade till det årliga mötet för generalsekreterarna för Europas ekumeniska råd den 23-25 september. Denna gång hölls mötet i Hamburg. De flesta deltog på plats, men det fanns också möjlighet att delta på distans. Ekumeniska Rådet i Finland representerades av generalsekreterare Mayvor Wärn-Rancken.

EKK:s  nya generalsekreterare, pastor Frank-Dieter Fischbach, var värd för mötet. Deltagarna kom från 14 olika länder, samt medlemmar av styrelsen för Tysklands ekumeniska råd och EKK:s personal.

Ordföranden för Tysklands ekumeniska råd, pastor Radu Constantin Miron (Rev.Archpriest), välkomnade deltagarna till mötet och talade om vikten av kristen enhet och gemenskap i Europa. Kyrkornas gemensamma arbete ger hopp och vi måste stödja varandra. Ekumeniska kontakter och sådana här möten är viktiga.

På måndag och tisdag förmiddag fick man höra om de olika rådens aktuella frågor och verksamhet. Generalsekreterarna fick berätta om förra årets höjdpunkter och framtidsplaner. Alla hade planer på att fira 1700-årsjubileet av Nicaenska trosbekännelsen på olika sätt. I rapporterna lyftes också fram kyrkornas möjlighet att vara fredsmäklare i en kaotisk värld. Gemensamma utmaningar som nämndes var ekonomi, brist på resurser och möjligheten att få kyrkornas röst hörd i samhället.

På tisdag eftermiddag och onsdag fokuserade vi på att gå igenom det uppdaterade Charta Oecumenica-dokumentet. I förslaget nämndes bland annat klimatkrisen, migration, flyktingar, digitalisering, sociala medier, ungdomars ställning i kyrkorna, sexuella minoriteter och gemensamma värderingar. Deltagarna delades in i grupper för att diskutera dokumentets ämnen och kommentera uppdateringen av Charta Oecumenica. I genomgången önskades enklare språk, några ämnen lades till och tilläggen uppskattades också. Det fanns också en önskan om att göra en kortare och lättare version som kan användas som kursmaterial i församlingar.

Det nya förslaget har också skickats till de ekumeniska råden för kommentarer. Sektionen för teologi och  lärofrågor kommer att behandla dokumentförslaget under hösten. Dokumentutkastet är också öppet för allmänna kommentarer, och tiden för att lämna kommentarer har förlängts till den 31 december 2024. Det uppdaterade Charta Oecumenica-dokumentet är planerat att publiceras år 2025, under 1700-årsjubileet av Nicaenska trosbekännelsen.

Generalsekreterarna för Europas ekumeniska råd kommer att träffas nästa gång i Köpenhamn i september nästa år.

Du kan läsa mer om mötet på EKK:s webbplats: CEC advances ecumenical cooperation in Hamburg | CEC Europe (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.)

Dela på sociala medier: