Hoppa till innehåll

Kyrkoledare träffade minister Adlercreutz

De finländska kyrkoledarna samlades till ett möte denna gång vid Frälsningsarméns Högkvarter i Helsingfors den 30 september. Mötet leddes av biskop Matti Repo (ev. lut.) i stället för ärkebiskop Tapio Luoma (ev. lut.),styrelseordförande för Ekumeniska Rådet för Finland. I början av mötet presenterade överstelöjtnant Saga Lippo, ledare för Frälsningsarméns territorium i Finland och Estland, Frälsningsarméns lokaler och höll en andakt. Esa Nenonen ackompanjerade med Lasse Mårtensons älskade sång “Gud älskar världen” från Frälsningsarméns sångbok.

Vid mötet diskuterades aktuella frågor inom kyrkosamfunden. Den ortodoxa kyrkan står inför valet av en ny ärkebiskop vid kyrkomötet i november, då ärkebiskop Leo går i pension. Även den anglikanska kyrkan söker en ny ledare efter att kyrkoherde Tuomas Mäkipää flyttat till Köpenhamn. Pingstkyrkan förbereder sig för den 27:e världskonferensen, som hålls den 4-7 juni i Helsingfors. Konferensen inkluderar ett evenemang för ungdomar, The Send, som även Vapaakirkko är med och arrangerar.

Som en gemensam observation noterades de ekonomiska utmaningarna för församlingarna, särskilt i de områden där befolkningen åldras och de yngre generationerna flyttar bort. Det var glädjande att se det ökande intresset för kristendomen bland ungdomar, särskilt bland unga män. Speciellt den katolska kyrkans medlemsantal ökar tack vare invandringen.

 Undervisningsminister Anders Adlercreutzt träffade  tillsammans med sin specialmedarbetare Andreas Elfving kyrkoledarna.  Undervisningsministerns ansvarsområde omfattar även kyrkliga frågor. Minister Adlercreutz tackade kyrkorna och de religiösa samfunden för deras betydande roll i samhället. Kyrkorna kan lyfta fram missförhållanden både nära och fjärran, påminna om medmänsklighet och de svagas ställning, fred och gemenskap. Ministern uttryckte sin vilja att fortsätta samarbetet och dialogen med kyrkorna.

Biskop Repo tog upp polariseringen i samhället och i den allmänna debatten. Samma uppdelning i “vi” och “de andra” syns även i kyrkorna. Ministern instämde i denna observation och ansåg det vara sorgligt. Han hoppades att kyrkan skulle vara en aktiv aktör även i att motverka polarisering. Biskop Repo frågade ministern om att stärka samarbetet mellan kommuner och församlingar, till exempel ur ett kulturellt perspektiv. Ministern lyfte särskilt fram skyddet av byggnadsarvet, vilket kostar ganska mycket. Detta upplevs också som betydelsefullt av kommuninvånarna, eftersom till exempel kyrkor och församlingslokaler är viktiga mötesplatser.

Diskussionen väckte frågor om barn och ungdomar. Esko Matikainen (pingst.) och Aimo Helminen (adv.) frågade om framtiden för religionsundervisningen och de kristna (och andra privata) skolornas ställning. Enligt Adlercreutz uppskattas privata skolor och därför ville man höja deras stöd till 100 procent. Enligt ministern är inga förändringar i sikte för religionsundervisningen. Tommi Koivunen (vap) tackade staten för att bidragen till barn- och ungdomsorganisationer inte har rörts.

I diskussionen lyfte bland annat Mika Pajunen (angl.) och Mayvor Wärn-Rancken (ERF fram vikten av att öka den ekumeniska närvaron i samhällsuppdrag och situationer, såsom sjukhussjälavård, försvarsmakten, Finlands Nato-trupper och beredskapsplanering, där endast den lutherska kyrkan hittills har varit involverad. Minister Adlercreutz ansåg detta perspektiv vara viktigt och diskussionerna om ämnet kommer att fortsätta.

Följande kyrkoledare deltog i mötet:

Piispa Matti Repo, Suomen evankelisluterilainen kirkko, puheenjohtaja
Haminan piispa Sergei, Suomen ortodoksinen kirkko
Territorion komentaja, everstiluutnantti Saga Lippo, Pelastusarmeija
Territorion komentaja, everstiluutnantti Esa Nenonen, Pelastusarmeija
Assistant Chaplain, Revd Dr Mika K. T. Pajunen, Anglican Church in Finland
Piispa Raimo Goyrrola, Katolinen kirkko Suomessa
Piirikunnanjohtaja Soile Kasi, Suomen Metodistikirkko
Kirkkokunnanjohtaja Aimo Helminen, Suomen Adventtikirkko
Kirkkokunnanjohtaja Tommi Koivunen, Suomen Vapaakirkko
Kirkkokunnanjohtaja Jari Portaankorva, Suomen Baptistikirkko
Samfundsledare Roger Andersson, Missionskyrkan i Finland
Samfunsföreståndare Peter Sjöblom, Finlands svenska baptistsamfund
Toiminnanjohtaja Esko Matikainen, Suomen Helluntaikirkko
Lari Junkkari, Ystävien Uskonnollinen Seura Kveekarit
Kauko Uusila, hallituksen puheenjohtaja, Suomen helluntaikirkko

Mayvor Wärn-Rancken, Generalsekreterare, ERF
Tarja Suomalainen, Kommunikations- och verksamhetskoordinator, ERF
Sarah Tiainen, Ansvarsveckans koordinator, ERF

Dela på sociala medier: