Maailmanlaajuinen metodistien konferenssi kokoaa metodistiperheen konferenssiin joka viides vuosi. Tänä vuonna konferenssi kokoontui 22. kerran 13.–18. elokuuta Göteborgissa, Ruotsissa. Kokouksen 1100 osallistujaa tulivat 80 eri maasta. Göteborgin konferenssia isännöivät paikallisesti Equmeniakyrkan, Norjan metodistikirkko sekä Tanskan metodistikirkko. Samaan aikaan Equmeniakyrkanilla oli oma konferenssi, johon osallistui 1200 edustujaa eri seurakunnista. Yhteiset iltatilaisuudet kokosivat 3000–4000 henkeä. Sunnuntain jumalanpalveluksessa asetettiin virkaansa Equmeniakirkon uusi kirkonjohtaja Karin Wiborn, yhdessä häntä avustavan kirkonjohtajan Niklas Piensohon kanssa. Kirkkokunnanjohtaja Lasse Svensson on toiminut tehtävässä 12 vuotta, eikä enää voinut tulla valituksi.
Metodistikonferenssin otsikko ”On the Move” halusi tuoda esiin, että kirkko on liikkeellä. Tämän ympärille oli rakennettu kolme pääteemaa: maahanmuutto, pyhiinvaellus sekä ”valomerkkejä”. Teemat oli jaettu eri seminaareihin, paneelikeskusteluihin ja luentoihin.
Nämä kolme teemaa auttavat navigoimaan tässä maailmassa ja sitä kautta etsimme oikeudenmukaisuutta ja rauhaa kaikille maailmassa. Metodistiperhe on alusta alkaen seurannut Kristuksen esimerkkiä etsiessään tapoja palvella ja rakastaa lähimmäisiä.
Maahanmuuttoteemassa konferenssin osallistujat saivat kuulla omakohtaisia kertomuksia maahanmuutosta, siitä, miten nämä ihmiset on vastaanotettu sekä kirkkojen vieraanvaraisuudesta. Seminaareissa todettiin myös, että kansallinen nationalismi on nousussa eri maissa ja kysyttiin, mikä on kirkon rooli tässä kontekstissa ja miten WMC (World Methodist Council) tähän reagoi.
Pyhiinvaellusteema oli käytännön ohjausta erilaisista pyhiinvaellusmuodoista ja siitä, miten pyhiinvaellus vaikuttaa ihmiseen. Onko olemassa ”tiemerkkejä”, jotka tuovat muutosta ihmisen hengelliseen elämään. Pyhiinvaellusta esiteltiin eri kirkkokuntaperinteiden näkökulmista.
Valomerkkiteeman symboli oli haettu pohjoisen revontulien tematiikasta. Ne näkyvät taivaalla pimeyden keskellä. Mitä valomerkit voivat opettaa meille tällaisena synkkänä aikana maailmassa? Miten voimme olla kristittyinä ”suolana ja valona”? Mitä sopivia tapoja meillä voisi olla koskien kirkon tehtävää, palvelua, todistusta, läsnäoloa ja evankeliointia ihmisten keskuudessa?
Suomesta konferenssiin osallistui 14 henkilöä. Ekumeenisia vieraita oli kutsuttu eri kirkkokunnista ja kumppanuusjärjestöistä. Piispa Matti Repo edusti Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa ja Suomen Ekumeenista Neuvostoa edustivat pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken sekä Vastuuviikon koordinaattori Sarah Tiainen.