Hoppa till innehåll

Skapelsetid firas med temat Hopp och handling – tillsammans med skapelsen

Från första september till fjärde oktober uppmärksammar vi tillsammans med kyrkor och samfund över hela världen Skapelsetid, Season of Creation. Tidpunkten har etablerats till att firas 1 september – 4 oktober årligen.

Varje år föreslår en ekumenisk, internationell styrgrupp ett tema för bönesäsongen. Temat för 2024 är ”Hopp och handling – tillsammans med skapelsen” och symbolen är ”Hoppets förstlingsfrukt” (First fruit of hope), inspirerad av Romarbrevet 8:19-25. Årets tema betonar att skapelsen inte är ett objekt, skapat för mänskligt bruk, utan ett subjekt som vi är kallade att ingå en relation med och som vi är kallade att samarbeta med som andra varelser. Mitt i den trippelkris som klimatförändringarna, förlusten av natur och föroreningar utgör, börjar många förlora hoppet och drabbas av miljöångest. Som kristna är vi kallade att förmedla det hopp som vår tro ger näring åt: hoppet om uppståndelse. Det är inte ett hopp utan handling, utan ett hopp som uttrycks i konkreta handlingar i form av bön, tal, tjänst och solidaritet.

Ekumeniska Rådet i Finland publicerar en finsk version av de centrala delarna av det internationella materialet, som bland annat innehåller idéer för att fira skapelsetiden och en ekumenisk bönestund. Översättningen har gjorts av Kati Pirttimaa. Materialet får fritt användas och hittas på ERF:s hemsida: Luomakunnan aika 2024: Toivoa ja toimia Luomakunnan kanssa – Suomen Ekumeeninen Neuvosto (ekumenia.fi)

För det svenska materialet hänvisar vi till Sveriges Kristna Råd (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.) och Equmeniakyrkan (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.). Det engelska materialet hittar du här (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.).

Dela på sociala medier: