Suomen Ekumeenisen Neuvoston kumppanuusjärjestön Kirkon Ulkomaanavun (KUA) tapahtuma 23. toukokuuta Pikku-Finlandiassa Helsingissä keräsi hienosti yli sata osallistujaa. Tapahtumaan osallistui myös KUA:n yhteistyökumppaneita ulkomailta.
Lin Mia Aung, KUA:n maajohtaja Myanmarista ja Mazen Khzouz, KUA:n maajohtaja Jordaniasta ja Syyriasta osallistuivat tapahtumaan kymmenen muun maajohtajan kanssa.
Lin Mia Aung kertoi, että Helsingissä maajohtajat tapaavat sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita sekä pyrkivät verkostoitumaan. Tavoitteena on myös saada enemmän ihmisiä mukaan tukemaan tärkeää työtä Myanmarissa. Siellä KUA yrittää parantaa maaseudulla asuvien köyhien ihmisten elinoloja parantamalla ruokaturvaa ja toimeentulomahdollisuuksia.
Mazen Khzouz kertoi, että Suomessa vuosittain järjestettävässä KUA:n tapaamisessa keskustellaan organisaation strategisista teemoista ja johtamisesta. Tällainen tapahtuma antaa maajohtajille mahdollisuuden tavata eri sidosryhmiä ja edustajia esimerkiksi Ulkoministeriöstä sekä esitellä nykytilannetta avustuskohteista.
– Syyriassa on ollut konflikti jo 13 vuotta ja ihmiset kärsivät kaikilla elämän alueilla. Noin 90 % ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella. Haasteita on sekä terveydenhuollossa että yleisesti ottaen tarvikepulan takia. Erityisesti koulutus on Syyriassa suuri ongelma. Syyriassa on tällä hetkellä 2,5 miljoonaa lasta, jotka eivät käy koulua. Miljoona lasta on vaarassa keskeyttää koulunkäynnin tilojen puuteen vuoksi tai siksi, ettei perheillä ole rahaa lähettää lapsia kouluun. Koulutuksen laatu ei ole riittävä ja siksi olemme siellä auttamassa, kuvailee Mazen Khzouz.
– On tärkeää, että Suomen kirkot ja kristilliset järjestöt tuntevat meidät ja siksi olen täällä kertomassa tilanteestamme. Pienten ja suurten järjestöjen apu on meille todella tärkeä, koska saamme humanitaarista apua sekä maatalouden kehittämisessä apua, kertoo Lin Mia Aung.
– Syyriassa meillä on kaksi hanketta, joita Suomen hallitus tukee. Hankkeet auttavat monia lapsia palaamaan kouluun ja valmistumaan koulusta. Toivottavasti tämä antaa myös opiskelijoille toivoa valmistua koulusta, toteaa Mazen Khzouz.
– Haluan myös rohkaista Suomen hallitusta tutustumaan Myanmarin tilanteeseen huolellisesti sekä tukemaan koulutusprojektiamme. Suomi on tunnettu korkeasta koulutuksesta maailmalla. Pyytäisin vielä Suomen hallitusta arvioimaan uudelleen koulutushankkeen perumista, mikä nyt valitettavasti näyttää tapahtuvan. Tiedämme, että kun maissa on panostettu koulutukseen, se kannattaa pitkällä tähtäimellä, mainitsi Lin Mia Aung.
Tilaisuudessa kuultiin kaksi paneelikeskustelua, joista ensimmäisessä puhuttiin rauhantyöstä kriisialueilla. Panelisteina olivat kansanedustaja Pekka Haavisto, KUA:n Etelä-Sudanin maajohtaja Seme Nelson ja Mohamed Elsanousi, uskonnollisten ja perinteisten rauhantekijöiden verkoston toiminnanjohtaja. Paneelissa muistutettiin, että Afrikka tarvitsee Euroopan panostusta rauhantyöhön, eikä Eurooppa tai Suomi saa unohtaa Afrikkaa. Esille nousi erityisesti Sudanin tilanne.
Toisessa paneelissa keskusteltiin koulutuksen merkityksestä yhteiskunnallisena vakauttajana. Tähän paneeliin osallistuivat myös maajohtajat Lin Mia Aung ja Mazen Khzouz. Koulutuksen ulkopuolelle jäävät lapset ovat otollisia uhreja ihmiskaupalle, rikollisille, lapsiavioliitoille ja äärijärjestöille.
Kirkon Ulkomaanapu lanseerasi tilaisuudessa kampanjan #periksiantamaton. Vaikka sodat ja konfliktit ovat lisääntyneet, emme saa antaa periksi. Pienikin panostus jokaisen kohdalla luo muutosta ja toivoa ympäristöön.
– Kampanja rohkaisee pohtimaan, mitä jokainen haastavaltakin tuntuvassa tilanteessa voi tehdä, ja toimimaan itselleen sopivalla tavalla, kertoi KUA:n toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.
Pääkuva: Mazen Khzouz (vas.), Mayvor Wärn-Rancken ja Lin Mia Aung.