Suomen Ekumeenisen Neuvoston eräs painopiste vuodelle 2024 on Globaali vastuu. Globaali vastuu tarkoittaa yksilöiden, yritysten ja valtioiden velvollisuutta toimia oikeudenmukaisemman, tasa-arvoisemman ja kestävämmän maailman puolesta. Se kattaa ihmisiin, ympäristöön, talouteen, sekä rauhaan ja turvallisuuteen liittyvät ulottuvuudet. (www.globaalikasvatus.fi, www.kestavakehitys.fi)
Jeesuksen mainitsemat rakkauden kaskoiskäsky (Matteus 22:37-40) ja kultainen sääntö (Matteus 7:12) ovat hyvä perusta globaalin vastuun toteuttamiselle kristitystä näkökulmasta. Jeesus opettaa myös lähimmäisenrakkaudesta ja avun antamisesta tarvitseville ( Matt. 25:35-40).
Kirkkojen ekumeeninen yhteistyö on keskeisessä roolissa globaalin vastuun edistämisessä kristittyjen kesken.
Esimerkiksi Vastuuviikolla (www.vastuuviikko.fi) on monenlaisia ideoita, jotka tukevat kestävää kehitystä ja oikeudenmukaisuutta. Vastuuviikon teemat perustuvat YK:n Agenda 2030 tavoitteisiin, jossa nostetaan esille mm. ilmastonmuutoksen torjuminen, ihmisoikeuksien ja rauhan edistäminen sekä kestävien kehitystavoitteiden saavuttaminen. Myös Suomen Ekumeenisen Neuvoston jaostot ja kumppanuusjärjestöt toteuttavat globaalia vastuuta eri tavoin.
Näemme jo nyt ilmastonmuutoksen seurauksia maailmassa: ilmastopakolaiset, luonnonkatastrofit kuten rankkasateet, tulvat sekä kuivuus tekevät alueet vaikeasti asuttaviksi, köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntyminen, ruoan tuotanto ja elinolosuhteet vaikeutuvat. Meillä on luontokato monissa maailmankolkissa jne.
Vaikka haasteita on monia, niin yhteistyö tuo myös uusia mahdollisuuksia. Kirkot voivat tehdä ekumeenista yhteistyötä muiden maiden kirkkojen ja kansainvälisten järjestöjen kanssa esimerkiksi ihmisoikeuden puolestapuhujina, lisätä omaa vastuullista toimintaa ekologisesti kestävämpään toimintaan esimerkiksi kouluttamalla, antamalla hengellistä ja henkistä tukea luonnonkatastrofien keskellä tai järjestämällä koulutuksia ja kampanjoita paikallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Maapallo on yhteinen kotimme ja meidät on kutsuttu vaalimaan ja huolehtimaan kodistamme. Globaali vastuu kuuluu kaikille.
Mayvor Wärn-Rancken
Pääsihteeri