Hyppää sisältöön

Societas Theologarum – uusi naisteologien verkosto kokoontui Tampereella

Tampereella sijaitseva Suomen teologinen opisto toimi isäntänä naisteologien uudelle verkostolle, joka kokoontui ensimmäistä kertaa Teopoliksella 24.–25. tammikuuta 2025.

Verkoston tavoitteena on yhdistää ja vahvistaa naisteologeja – niin teologian ammattilaisia kuin opiskelijoitakin – sekä niitä, jotka hyödyntävät teologiaa työssään. Kokoontuminen tarjosi monipuolisen ohjelman, joka koostui asiantuntijaluennoista, keskusteluista ja osallistujien omien kokemusten jakamisesta. Verkoston keskeinen periaate on sen avoimuus: mukaan ovat tervetulleita kaikki naiset riippumatta etnisestä ja kansallisesta taustasta, kirkkokunnasta tai yhteiskunnallisesta asemasta. Tapaamisen pääkieli oli englanti, mutta osallistujia rohkaistiin käyttämään myös omaa äidinkieltään, ja mahdollisuuksien mukaan tarjottiin tulkkausta.

Monimuotoinen osallistujajoukko

Ensimmäiseen kokoontumiseen osallistui perjantaina 34 henkilöä ja lauantaina hieman vähemmän. Osallistujia saapui eri kirkkokunnista erityisesti länsimaisen kristillisen perinteen piiristä: mukana oli edustajia vapaakirkollisista yhteisöistä, helluntailaisuudesta, metodismista, baptistikirkosta, luterilaisuudesta sekä katolilaisuudesta. Mukana oli myös tunnustuskuntiin sitoutumattomia teologeja. Osallistujia oli niin Suomesta kuin ulkomailta.

Tapahtuman osallistujajoukko heijasteli verkoston ekumeenista ja monimuotoista luonnetta – tavoitteena on yhdistää eri taustoista tulevia naisteologeja ja tarjota heille tila yhteiselle keskustelulle, oppimiselle ja vertaistuelle.

Yhteinen uskontunnustus ja ekumeeninen kunnioitus

Verkosto on avoin kaikille, jotka tunnustavat kolminaisuusopin mukaisen Jumalan kristillisen apostolisen uskontunnustuksen mukaisesti, uskovat Kristuksen historialliseen ylösnousemukseen ja perinteisiin uskontunnustuksiin, jotka määrittelevät Herramme Jeesuksen Kristuksen olemuksen. Verkosto korostaa myös Raamatun – niin Vanhan kuin Uuden testamentin – auktoriteettia Jumalan sanana ja pyhinä kirjoituksina, jotka on kirjoitettu ihmisten toimesta Pyhän Hengen johdatuksessa.

Ekumeeninen kunnioitus ja vieraanvaraisuus ovat yhteisön keskiössä. Verkosto arvostaa jäsentensä tunnustuksellista taustaa ja pyrkii välttämään tarpeettomia opillisia kiistoja, jotta voidaan keskittyä yhteiseen hengelliseen kasvuun ja yhteistyöhön.

Korkeatasoiset asiantuntijaluennot

Tapaamisen ohjelma sisälsi vaikuttavan luentokokonaisuuden.

  • Professori Elina Vuola (Helsingin yliopisto) kertoi omasta tiestään akateemikoksi.
  • Suvi Kankkunen (STO) puhui naisten kohtaamista haasteista johtavissa ja vaikutusvaltaisissa asemissa.
  • Tohtori Anna-Riina Hakala (Helsingin yliopisto) käsitteli luennossaan Bernhard Clairvaux’laista ja 1100-luvun sukupuolten täydentävyyttä, sekä herätti keskustelua aiheen analysoimiseksi.
  • Eveliina Hokkanen (Iso Kirja -raamattukoulu) ja Marjukka Laiho (Itä-Suomen yliopisto) käsittelivät ekoteologiaa ja ekofeminismiä.

Luentoja isännöivät muun muassa Sanna Urvas, Sarah Tiainen sekä Helle Liht ja Einike Pilli Virosta. Tapahtuman suunnittelussa olivat mukana myös teologisten opinahjojen edustajia eri maista, vaikka osa heistä ei päässyt osallistumaan seminaariin aikataulusyistä.

Tulevaisuuden näkymät

Naisverkoston suunnitteluryhmä kokoontuu lähiaikoina keräämään palautetta ensimmäisestä kokoontumisesta sekä suunnittelemaan verkoston tulevaa toimintaa. Tavoitteena on, että verkosto vahvistuu ja tarjoaa jatkossakin tilan naisteologeille jakaa kokemuksia, oppia toisiltaan ja kehittää omaa osaamistaan.

Ensimmäinen kokoontuminen osoitti, että tarve tällaiselle yhteisölle on olemassa. Verkoston toivotaan kasvavan ja vahvistuvan tulevina vuosina, ja sen tavoitteena on edistää kaikkien naisten hyvinvointia sekä tarjota korkeatasoista teologista keskustelua asiantuntevalla, akateemisella ja kunnioittavalla otteella.

Teksti: Sarah Tiainen

Jaa somessa: