Hyppää sisältöön

Nuorten katsomuksellinen maailma muutoksessa

Uusimman Nuorisobarometrin (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) teemana on katsomukset ja hengellisyys. Suomen Ekumeenisen Neuvoston Kasvatusasioiden jaosto järjesti yhteistyössä Helsingin yliopiston ja UNESCO-professori Arto Kallioniemen kanssa sekä STEP-opintokeskuksen kanssa seminaarin teemalla ”Nuorten muuttuva katsomuksellinen maailma.” Seminaarissa keskusteltiin siitä, miten nuoret hahmottavat merkityksellisyyden kokemuksia arjessaan sekä sitä, mitä he ajattelevat erilaisista katsomuksellisista kysymyksistä.

Tilaisuuden avasivat Suomen Ekumeenisen Neuvoston kasvatusasioiden jaoston puheenjohtaja Raili Keränen-Pantsu sekä UNESCO-professori Arto Kallioniemi. Avajaispuheenvuorossaan professori Kallioniemi taustoitti tutkimusperinnettä, jossa nuorten katsomusten muodostumista on tutkittu niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Muutokset ovat selvästi havaittavissa eri tutkimusaineistojen valossa. Maallistumiskehityksen lisäksi on nähtävillä katsomusten monimuotoistuminen ja joustavuus.

Johtava asiantuntija Tomi Kiilakoski. Kuva Raili Keränen-Pantsu.

Nuorisobarometrin keskeisiä tuloksia esitteli teoksen toimittaja, johtava asiantuntija Tomi Kiilakoski Nuorisotutkimusseurasta. Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri mittaa suomalaisten 15-29-vuotiaiden nuorten arvoja ja asenteita. Nuorisobarometri tarttuu nuorten kannalta ajankohtaisiin aiheisiin, mutta toistaa joitain tutkimuskysymyksiä säännöllisesti. Siksi se mahdollistaa myös pidemmän aikavälin asennemuutosten tarkastelun. Valtion nuorisoneuvosto julkaisee barometrin yhteistyössä Nuorisotutkimusverkoston kanssa. Nuorisobarometrin tuloksiin voi tutustua verkossa: Nuorisobarometri – Valtion nuorisoneuvosto (tietoanuorista.fi) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Nuorisobarometrin mukaan suurin osa nuorista suhtautuu avoimesti uskontojen ja katsomusten näkymiseen koulussa. Nuorten mielestä (86 %) kaikilla tulee olla oikeus puhua uskonnostaan ja katsomuksestaan koulussa. Vastaajat (71 %) toivovat myös koulussa tukea oman katsomuksen muodostamiseen. Nuoret kokevat, että elämän merkityksellisyys syntyy toisten auttamisesta (66 %) ja elämän edellytysten säilyttämisestä tuleville sukupolville (63 %). Tutkimuksen keskeisiin tuloksiin voi tutkimuksen infografiikan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) avulla.

Ilse Kavonius. Kuva Raili Keränen-Pantsu.

Nuoren kommenttipuheenvuorossa Ilse Kavonius avasi näkökulmia niihin keskusteluihin, joita nuoret käyvät keskenään katsomuksiin liittyvistä teemoista ja miltä uskonnot ja katsomukset näyttävät nuorten arjesta ja kokemuksista käsin.

Panelistit Ilona Rantala, Mirja Tapola, Marja Laine ja Mayvor Wärn-Rancken.

Lopuksi käytiin paneelikeskustelu, jossa oli edustajia lasten ja nuorten katsomuskasvatuksen parissa työtä tekevistä yhteisöistä: Marja Laine (Uskonto- ja kulttuurifoorumi FOKUS ry), Mirja Tapola (USKOT-foorumi), Ilona Rantala (Lasten ja nuorten keskus, NAVI-ryhmän pj) sekä Mayvor Wärn-Rancken (Suomen Ekumeeninen Neuvosto). Paneelin veti Tomi Kiilakoski. Paneelin teemana oli, mitä nuorisobarometrin tulokset merkitsevät eri yhteisöjen ja järjestöjen kannalta. Panelistit pohtivat, mihin konkreettiseen toimintaan barometrin tulokset haastavat. Paneelissa keskusteltiin muun muassa erilaisista vähemmistökokemuksista, joita uskonnolliset nuoret voivat kokea. Todettiin, että keskustelukulttuuri uskontojen ympärillä vaatii Suomessa vielä rohkeutta ja avoimuutta. Esiin nousi myös yhteisöjen merkitys, sillä nuorille yhteisöön kuuluminen ja toisten auttaminen on tärkeää.

Seminaarin avasi Unesco-professori Arto Kallioniemi (etualalla). Kuva Raili Keränen-Pantsu.


Jaa somessa: