Hyppää sisältöön

Euroopan ekumeenisten neuvostojen pääsihteerit koolla

Euroopan kirkkojen konferenssi (EKK) kutsui koolle vuosittaisen Euroopan ekumeenisten neuvostojen pääsihteerien kokouksen 23.-25. syyskuuta. Tällä kertaa kokous pidettiin Hampurissa. Suurin osa osallistui paikan päällä, mutta kokoukseen oli mahdollisuus osallistua myös etänä. Suomen Ekumeenista Neuvostoa edusti pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken.

EKK:n uusi pääsihteeri, pastori Frank-Dieter Fischbach toimi kokouksen isäntänä. Osallistujia oli 14 eri maasta, sekä Saksan ekumeenisen neuvoston hallituksen jäseniä ja EKK:n henkilökuntaa.

Saksan ekumeenisen neuvoston puheenjohtaja, pastori Radu Constantin Miron (Rev.Archpriest) toivotti osallistujat tervetulleiksi kokoukseen ja puhui kristittyjen yhteyden ja ykseyden tärkeydestä Euroopassa. Kirkkojen yhteinen työ tuo toivoa ja meidän tulee tukea toisiamme. Ekumeeninen yhteydenpito ja tällaiset tapaamiset ovat tärkeitä.

Maanantaina ja tiistaina aamupäivällä saatiin kuulla eri neuvostojen ajankohtaisista asioista sekä toiminnasta. Pääsihteerit saivat kertoa edellisen vuoden kohokohdista sekä tulevaisuuden suunnitelmista. Kaikilla oli suunnitelmia viettää Nikean uskontunnustuksen 1700-vuotisjuhlaa eri tavoin. Raporteissa nostettiin esille myös kirkkojen mahdollisuus olla rauhan välittäjiä sekasortoisessa maailmassa. Yhteisinä haasteina mainittiin talous, resurssien puute sekä mahdollisuus saada kirkkojen ääni kuuluville yhteiskunnassa.

Tiistai-iltapäivänä ja keskiviikkona keskityttiin käymään läpi päivitettyä Charta Oecumenica-asiakirjaa. Asiakirjaehdotuksessa nostetaan esille mm. ilmastokriisi, maahanmuutto, pakolaisuus, digitalisaatio, somemaailma, nuorten asema kirkoissa, seksuaalivähemmistöt ja yhteiset arvot. Osallistujat jaettiin keskustelemaan ryhmissä asiakirjan aiheista sekä kommentoimaan yleisesti Charta Oecumenican päivitystä. Palautteissa toivottiin yksinkertaisempaa kieltä, lisättiin muutama aihe ja kiitettiin myös lisäyksistä. Toiveena oli myös , että tehdään lyhyempi ja kevyempi versio, jota voisi käyttää kurssimateriaalina seurakunnissa.

Ekumeenisille neuvostoille on lähetetty uusi ehdotus kommentoitavaksi. Suomen Ekumeenisen Neuvoston teologisten ja opillisten kysymysten jaosto käsittelee asiakirjaehdotusta syksyllä. Asiakirjaluonnos on myös yleisesti kommentoitavana, (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) aikaa kommenttien antamiseen on pidennetty 31.12.2024 saakka. Päivitetty Charta Oecumenica-asiakirja on tarkoitus julkaista vuonna 2025 Nikean uskontunnustuksen 1700-juhlavuonna.

Euroopan ekumeenisten neuvostojen pääsihteerit kokoontuvat seuraavan kerran Kööpenhaminassa syyskuussa ensi vuonna.

Voit lukea lisää kokouksesta EKK:n sivuilta: CEC advances ecumenical cooperation in Hamburg | CEC Europe (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Jaa somessa: